Saturday, March 24, 2018
Home  >  Πολιτική  >  Το παλιό δημοτικό σχολείο Αγρινίου προτείνεται για τη δομή αστέγων video
Το παλιό δημοτικό σχολείο Αγρινίου προτείνεται για τη δομή αστέγων video
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Περισσότερα - Αρθρα Αgrinionet! - ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΟΠΟΔΗ   
Τρίτη, 14 Νοέμβριος 2017 14:31

Μοιραστείτε το άρθρο

Σύμφωνα με πληροφορίες του AgrinioNet.gr το παλιό δημοτικό σχολείο του Αγίου Γεωργίου Καλυβίων πρότεινε ο δήμος Αγρινίου στην Ενδιάμεση Διαχειριστική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ως δομή για τους άστεγους.

Το «παροπλισμένο» σχολείο θεωρείται από το δήμο Αγρινίου ως μια λύση στο πρόβλημα που προέκυψε λόγω της μη εύρεσης ιδιωτικού χώρου για την στέγαση της συγκεκριμένης δομής η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο σχολείο μέχρι πριν από λίγα χρόνια στέγαζε  Κέντρο Επαγγελματικής  Κατάρτισης ενώ απέχει από το Αγρίνιο περί τα 12 χιλιόμετρα και ίσως αυτό να είναι ένα θέμα για το εάν θα εγκριθεί ή όχι

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα  στη στέγαση μιας τέτοιου είδους δομής σε ιδιόκτητο χώρο για το δήμο Αγρινίου;

Κατ’ αρχήν ο χώρος είναι ιδιόκτητος κάτι που σημαίνει ότι ο δήμος Αγρινίου δεν θα χρειαστεί να καταβάλλει μισθώματα.

Ο δήμος Αγρινίου με τις τεχνικές υπηρεσίες και με αυτεπιστασία θα προχωρήσει στις ανάλογες εργασίες για την αποκατάσταση του χώρου που λόγω της μη χρήσης του χρειάζεται την ανάλογη επισκευή για να γίνει ξανά λειτουργικός.

Στα πλεονεκτήματα προστίθεται και ο αύλειος χώρος του παλαιού δημοτικού ο οποίος όμως χρειάζεται την ανάλογη περιποίηση…

Ένα όμως από τα μειονεκτήματα είναι η μεγάλη απόσταση από το κέντρο της πόλης αφού η  ΚΥΑ Δ23/οικ.19061/12-5-16 «Καθορισμός πλαισίου ελάχιστων προδιαγραφών για Δομές Παροχής Υπηρεσιών σε Αστέγους» για τη δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων και Υπνωτηρίων θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη στέγαση των δομών αυτών.

Μάλιστα όσον αφορά την χωροθέτηση στην ΚΥΑ αναφέρεται «η εγκατάσταση των Δομών γίνεται σε κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές κατοικίας, κατά προτίμηση μέσα στη πόλη. Οι Δομές βρίσκονται σε σημεία με ευκολία πρόσβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

Ίσως εδώ να υπάρξει κάποιο πρόβλημα αλλά εάν υπάρχει καλή διάθεση θα μπορούσε ίσως να βρεθεί λύση.

Επιπλέον οι προδιαγραφές που τίθονται από τη συγκεκριμένη ΚΥΑ όπως η εφαρμογή του Οικοδομικού Κανονισμού, πυρασφάλεια, προδιαγραφές επαρκούς φυσικού/τεχνικού φωτισμού και αερισμού θα ανεβάσουν το κόστος επισκευής.

Όπως και να έχει το ότι ο δήμος Αγρινίου μετά από το «ψάξιμο» για να βρεθεί χώρος κατέληξε στο παλιό σχολείο στα Καλύβια δείχνει το μέγεθος του προβλήματος ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι υπήρξε εμπλοκή μετά τη διαρροή  στον τύπο ότι ο δήμος ετοιμάζονταν να στεγάσει τη συγκεκριμένη δομή στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Και παρόλο που ο δήμος ήταν διατεθειμένος να δώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την μίσθωση ακινήτου για το συγκεκριμένο σκοπό, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν ενέδωσαν…

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του AgrinioNet.gr αναφέραμε ότι ο δήμος εξέτασε περισσότερες από 15 περιπτώσεις για να προσκρούσει στην άρνηση των ιδιοκτητών αλλά και στις αντιδράσεις των περιοίκων, που κακώς δεν ήθελαν να δημιουργηθεί μια τέτοια δομή στην γειτονιά τους.

Θα έπρεπε όμως να γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη δομή πρόκειται να λειτουργήσει με προσωπικό μέσα στο οποίο θα υπάρχει και προσωπικό φύλαξης.

Θα έπρεπε λοιπόν κάποιοι συμπολίτες μας προτού μπουν στη διαδικασία της άρνησης να σκεφτούν ότι υπάρχουν συνάνθρωποι μας που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση σε τέτοιο βαθμό που να χρειάζονται την συγκεκριμένη δομή περισσότερο από ποτέ.  Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αγρινίου έχουν ήδη καταγράψει 8-10 αστέγους στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγρινίου.

Ας ελπίσουμε ότι η πρόταση του δήμου Αγρινίου θα περάσει για να λυθεί το θέμα και να λειτουργήσει η δομή αστέγων στο Αγρίνιο. 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 14 Νοέμβριος 2017 14:36
 

Facebook comments: