Monday, April 23, 2018
Home  >  Πολιτική  >  Ευθύνες για ρέματα και χειμάρρους σε Παπαναστασίου καταλογίζει ο Τραπεζιώτης
Ευθύνες για ρέματα και χειμάρρους σε Παπαναστασίου καταλογίζει ο Τραπεζιώτης
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Περισσότερα - Αρθρα Αgrinionet! - ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 21 Δεκέμβριος 2017 20:39

Μοιραστείτε το άρθρο

Ταράζει για μια ακόμη φορά τα νερά ο Δημήτρης Τραπεζιώτης επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή Τώρα», με ανακοίνωση του στην οποία κοινοποιεί έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήνμου Αγρινίου στο οποίο αναφέρει ότι το έργο  «καθαρισμός ρεμάτων και χειμάρρων Δήμου Αγρινίου έτους 2017, προϋπολογισμού 100.000,00 ευρώ» δεν εκτελέστηκε ποτέ...

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες σύμφωνα με τον Δημήτρη Τραπεζιώτη, ο οποίος στην ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων «είναι τεράστιες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και ιδιαίτερα του Δημάρχου Αγρινίου που έχει εκ του νόμου την ευθύνη της υλοποίησης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η ευθύνη του δε αυτή μεγιστοποιείται και εγγίζει τα όρια του ποινικού αδικήματος διότι αυτός έχει την αρμοδιότητα των έργων» και συνεχίζει ««ως Παράταξη συλλέγουμε στοιχεία, τα οποία θα υποβάλλουμε συνημμένα με μηνυτήρια αναφορά μας στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, προκειμένου να εξειδικευτούν οι ευθύνες και να αποδοθούν εκεί που ανήκουν για αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε».

Στην απάντηση του ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρει «όλες οι εργασίες που προγραμματίστηκαν να εκτελεσθούν με χρήση μηχανημάτων από το τμήμα Αυτεπιστασίας και αφορούν είτε καθαρισμό ρεμάτων είτε συντήρηση οδοποιίας εκτελούνται με τα μισθωμένα μηχανήματα ή με τα μηχανήματα του Δήμου»

Η  ανακοίνωση Τραπεζιώτη

ΈΓΓΡΑΦΟ «ΒΌΜΒΑ»  (αριθ. πρωτ. 88141/11-12-17)

ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ:

«Το έργο καθαρισμός ανοικτών ρεμάτων και χείμαρρων Δήμου Αγρινίου ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ»

ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ  ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΒΡΟΧΟΙΣ ΠΟΣΙΝ   ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΣΤΑ ΛΑΣΠΟΝΕΡΑ.

_________

Στις 27 Μαρτίου 2017 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου αποφασίστηκε ΟΜΌΦΩΝΑ η εκτέλεση του έργου: «καθαρισμός ρεμάτων και χειμάρρων Δήμου Αγρινίου έτους 2017, προϋπολογισμού 100.000,00 ευρώ» μετά από μελέτη - τεχνική περιγραφή που συνέταξε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου.

Στη μελέτη αυτή με αριθμό 30/16-3-2017 και συγκεκριμένα στην από 16/03/2017 τεχνική περιγραφή η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου  μεταξύ άλλων αναφέρει: « …. Η παρούσα τεχνική περιγραφή αναφέρεται στον καθαρισμό της κοίτης χειμάρρων ή ρεμάτων …… όπου παρατηρείται χρόνια εναπόθεση φερτών υλικών και χωμάτων και προβλέπεται η εκβάθυνση και διαπλάτυνση της κοίτης με την παράπλευρη απόθεση των προϊόντων εκσκαφών για τη φόρτωση και τελική απομάκρυνση αυτών…»

Μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και τις καταστροφικές συνέπειες που είχαν για τους συνδημότες μας και τις περιοχές που επλήγησαν, ο επικεφαλής της παράταξής μας, Δημήτρης Τραπεζιώτης, υπέβαλε αίτηση στο Δήμο Αγρινίου προκειμένου να πληροφορηθεί εάν το ανωτέρω έργο εκτελέστηκε μερικώς ή ολικώς και έλαβε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου το με αριθ. πρωτ. 88141/11-12-2017 έγγραφο - απάντηση «ΒΟΜΒΑ» ότι το έργο αυτό ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ και την οποία απάντηση σήμερα δημοσιεύουμε.

Αυτός είναι ο λόγος που πλημμύρισαν τα ρέματα στο Ζευγαράκι, των Αγίων Πάντων     και της Γκένοβα στο Αγρίνιο και το Λιγόρεμα στο Καινούριο επιφέροντας τεράστιες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων και των επιχειρηματιών του Δήμου μας.

Έτσι λοιπόν είναι τεράστιες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και ιδιαίτερα του Δημάρχου Αγρινίου που έχει εκ του νόμου την ευθύνη της υλοποίησης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η ευθύνη του δε  αυτή μεγιστοποιείται και εγγίζει τα όρια του ποινικού αδικήματος διότι αυτός έχει την αρμοδιότητα των έργων, είχε ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία ότι αναμένονταν ακραία καιρικά φαινόμενα και επίσης είχε δεχθεί έγγραφες αιτήσεις και οχλήσεις από κατοίκους και Δημοτικούς Συμβούλους για την αναγκαιότητα καθαρισμού των ρεμάτων και των χειμάρρων του Δήμου μας και έτσι ήταν γνωστά, συγκεκριμένα και εντοπισμένα τα σημεία από όπου θα μπορούσε να παραχθεί κίνδυνος ο οποίος δυστυχώς επήλθε με αποκλειστική υπαιτιότητα του Δημάρχου ο οποίος έχει το θράσος σήμερα να εμφανίζεται και ως διαμαρτυρόμενος!!!  

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 13/12/2017 και όπου συζητήθηκε το θέμα των πλημμυρών, ο Δήμαρχος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δεν μπόρεσε όμως να δώσει εύλογες και πειστικές εξηγήσεις στις συνεχείς και επίμονες ερωτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων  για πιο λόγο το έργο του καθαρισμού των ρεμάτων και χειμάρρων του Δήμου μας δεν εκτελέστηκε και άρχισε να αναφέρεται στη σφοδρότητα των καιρικών συνθηκών, να διαφημίζει τις ενέργειες  του Δήμου μετά την καταστροφή και να κάνει πολιτική μετάθεσης ευθυνών     εμμέσως πλην σαφώς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Κυβέρνηση.

Το να περιγράφουμε όμως το μέγεθος των φυσικών καταστροφών ως σύμπτωμα και αποτέλεσμα ενός τυχαίου φυσικού γεγονότος και να αναζητούμε τις βέλτιστες επιχειρησιακές πρακτικές ως επιμηθείς ή να παρηγορούμε τους παθόντες είναι ένα επικίνδυνο πολιτικό σύμπτωμα διότι συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες και ευθύνες.

Επειδή οι τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν οι συνδημότες μας και οι επιχειρήσεις του Δήμου μας από τα πρόσφατα πλημμυρικά  φαινόμενα δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν πλήρως με τις χρηματικές ενισχύσεις και τα βοηθήματα που χορηγεί το Κράτος στους παθόντες.

Επειδή το πολιτικό σύστημα της χώρας μας ακόμη και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αμνηστεύει συνεχώς τον εαυτό του και ακολουθεί την οδό της πολιτικοποίησης των ευθυνών που προκύπτουν από την παράλειψη νόμιμων οφειλομένων ενεργειών με αποτέλεσμα να επέρχεται σύγχυση και στο τέλος κανένας να μην ευθύνεται και επίσης κανένας να μην τιμωρείται,

Επειδή ο Δήμαρχος και η σημερινή Δημοτική Αρχή αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παρίσταται ανάγκη προσφυγής των παθόντων στις αρμόδιες Δικαστικές και άλλες αρμόδιες Αρχές προκειμένου να αποζημιωθούν πλήρως για τη βλάβη που υπέστησαν παράλληλα με την απαίτηση - διεκδίκηση   για τη λήψη μέτρων ανακούφισής τους, όπως η άμεση καταβολή  χρηματικής βοήθειας, η αναστολή επιβολής δημοτικών τελών κ.α.

Εμείς ως Παράταξη συλλέγουμε στοιχεία, τα οποία θα υποβάλλουμε συνημμένα με  μηνυτήρια αναφορά μας στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή,   προκειμένου να  εξειδικευτούν   οι ευθύνες και να αποδοθούν εκεί που ανήκουν  για αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος του περιβάλλοντος, της ζωής, της υγείας  και της περιουσίας των συνδημοτών μας».

 

Η απάντηση Παπαναστασίου

«Η τελευταία ανακοίνωση Τραπεζιώτη αποτελεί μνημείο ανεπάρκειας και τραγικό δείγμα προχειρότητας. Για μια ακόμη φορά υποκρίνεται πως δεν καταλαβαίνει τις τεκμηριωμένες απαντήσεις που έλαβε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η αλήθεια είναι ότι προσπαθεί, μάλλον απεγνωσμένα, να διατηρηθεί στο προσκήνιο και να αποπροσανατολίσει από το πραγματικό πρόβλημα των καταστροφών που είναι η αποζημίωση των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας.
Επειδή όμως η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, θα επαναλάβω τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών όπως τα εξήγησα στο πρόσφατο ΔΣ. Έως και το 2016, στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου υπήρχαν μεταξύ άλλων έργα όπως: καθαρισμός ανοιχτών ρεμάτων και χειμάρρων, διαμόρφωση και συντήρηση κοινόχρηστων χώρων και πλατειών και συντήρηση αγροτικής οδοποιίας, τα οποία εκτελούνταν από το τμήμα αυτεπιστασίας.
Στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2017 υπήρχαν ξανά αυτά τα έργα με τους ίδιους τίτλους, όμως για πρώτη φορά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζήτησε, να υπάρχει επιπλέον γνωμοδότηση από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων.Για να γνωμοδοτήσει το Τεχνικό Συμβούλιο πάνω σε μία μελέτη, θα πρέπει να υπάρχει αναλυτικός προϋπολογισμός καθώς επίσης και προσδιορισμός του φυσικού αντικειμένου του έργου, όπως δηλαδή απαιτείται και για κάθε έργο που δημοπρατείται.Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο προσδιορισμός του φυσικού αντικειμένου δεν μπορούσε να γίνει, αφού το τμήμα Αυτεπιστασίας εργάζεται σε τομείς που δεν είναι προκαθορισμένοι, αλλά με βάση τις ανάγκες και τα προβλήματα που προκύπτουν κάθε φορά.
Γι αυτό τον λόγο ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί που αφορούσαν την μίσθωση των μηχανημάτων και την προμήθεια υλικών και δημοπρατήθηκαν εκ νέου απλά ως μισθώσεις και ως προμήθειες, χωρίς την δέσμευση της ένταξης σε κάποιο έργο, παρά μόνο με αναφορά της πηγής χρηματοδότησης τους. Δηλαδή, όλες οι εργασίες που προγραμματίστηκαν να εκτελεσθούν με χρήση μηχανημάτων από το τμήμα Αυτεπιστασίας και αφορούν είτε καθαρισμό ρεμάτων είτε συντήρηση οδοποιίας εκτελούνται με τα μισθωμένα μηχανήματα ή με τα μηχανήματα του Δήμου.
Ο κ. Τραπεζιώτης διατείνεται ότι «δίνει λύσεις σε προβλήματα του Δήμου μας». Ας δώσει λύση, πιέζοντας τους κυβερνητικούς φίλους του, στο ζήτημα της σύντομης αποζημίωσης των πληγέντων. Κατά τα λοιπά, ας μην ξεχνά ότι οι βόμβες καμιά φορά σκάνε στα χέρια των κομιστών».

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 21 Δεκέμβριος 2017 20:58
 

Facebook comments: