Monday, May 21, 2018
Home  >  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ  >  Ο αντιπρόεδρος της 6ης ΥΠΕ μιλά για το χάρτη υγείας του νομού
Ο αντιπρόεδρος της 6ης ΥΠΕ μιλά για το χάρτη υγείας του νομού
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Περισσότερα - Αρθρα Αgrinionet! - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΟΠΟΔΗ   
Κυριακή, 06 Μάρτιος 2016 23:07

Μοιραστείτε το άρθρο

Συνέντευξη παραχώρησε στο AgrinioNet.gr ο αντιπρόεδρος της 6ης ΥΠΕ Δ. Κωστακιώτης στο περιθώριο της διαβούλευσης για την αλλαγή στον υγειονομικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας που παρουσιάστηκε στο Επιμελητήριο. Κληθείς να σχολιάσει τις εντάσεις που υπάρχουν τόσο από τους φορείς όσο και από τους δημάρχους ο κ. Κωστακιώτης ανέφερε  «Κάθε αλλαγή μιας κρατούσας κατάστασης θα έχει πάντα αντιδράσεις από ανθρώπους που έχουν μάθει να λειτουργούν έτσι για πολλά χρόνια. Θα πρέπει όμως να κάνουμε μια παραδοχή. Η παραδοχή είναι η υγεία στην Αιτωλοακαρνανία νοσεί βαθύτατα εδώ και πολύ καιρό. Το μοντέλο που υπάρχει δεν λειτουργεί, άρα χρειάζεται μια ριζική αλλαγή. Αυτή την αλλαγή με υγιή βήματα προσπαθούμε να εφαρμόσουμε με το μοντέλο που παρουσιάζουμε. Προφανώς δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Πιθανότατα κάποιες από τις προτάσεις να έχουν μια δόση αλήθειας και να επαναδιατυπωθούν στην τελική πρόταση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ως υγειονομική περιφέρεια, ως υγειονομικό προσωπικό που έχει δουλέψει, ως διοίκηση ως Πολιτεία, ως πολιτική ηγεσία, δεν έχουμε το δικαίωμα να παρουσιάσουμε τη δική μας πρόταση.

Στα σημεία που μπορεί να υπάρχουν ασάφειες θα τα διασαφηνίσουμε και η πρόταση που θα κατατεθεί στο υπουργείο και πιθανότατα κάποια στιγμή θα γίνει υλοποιήσιμη και εφαρμόσιμη, θα δώσουμε την απάντηση που χρειάζεται σε όλους τους επικριτές μας. Η προσπάθεια μας είναι μόνο η αναβάθμιση υγείας στο νομό Αιτ/νιας».

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί μια τόσο σοβαρή αλλαγή στο χάρτη υγείας την ώρα που η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι σε τραγική κατάσταση απαντά λέγοντας «το σύστημα υγείας έχει δυο πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες για κάλυψη προσωπικού. Μεγαλύτερες όμως ελλείψεις αυτή τη στιγμή είναι στα νοσοκομεία, στις Α θμιες δομές υγείας, στα αστικά κέντρα όσον αφορά το προσωπικό. Αν κάποιος δει την στελέχωση των Κ.Υ. σε υλικό και ιατρικό προσωπικό δεν έχουμε μεγάλες ελλείψεις. Μπορεί να λείπει προσωπικό με την έννοια ότι το έχουμε μετακινήσει για να καλύψουμε κενά στα νοσοκομεία, αλλά η πρωτοβάθμια υγεία όσον αφορά τις ημιαστικές περιοχές, τα Κ.Υ., τα Περιφερειακά Ιατρεία, αυτή τη στιγμή έχει προσωπικό που  μπορεί να στηριχτεί. Άρα οι δήμαρχοι της Περιφέρειας δεν έχουν καταλάβει καλά το σχέδιο μας. Οι δήμαρχοι των αστικών κέντρων που έχουν καταλάβει το σχέδιο μας δικαίως διαμαρτύρονται και λένε ότι χρειάζεται πόρους.

Υπάρχει μια πολιτική στόχευση που είναι η ενίσχυση και οικονομική και φυσικά σε ανθρώπινο δυναμικό στην Α θμια φροντίδα υγείας σε όλη τη χώρα, που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, οπότε έτσι θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Το μεγαλύτερο όμως υπαρκτό πρόβλημα είναι η δυσκολία κάλυψης των κενών που έχουν δημιουργηθεί σε νοσοκομεία όλης τη χώρας και ειδικά τα κενά στα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας.

Καρδιολογική- Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Ο κ. Κωστακιώτης κλήθηκε επίσης να απαντήσεις για το πότε θα λυθεί το πρόβλημα με τη στελέχωση των καρδιολογικών κλινικών των δυο νοσοκομείων και τόνισε «Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Αγρινίου, ήταν στελεχωμένη με ιατρικό προσωπικό και μάλιστα με ικανό ιατρικό προσωπικό. Νομίζω ότι οι προηγούμενες διοικήσεις κάνανε πολύ άστοχους χειρισμούς στο θέμα των καρδιολογικών κλινικών. Δημιούργησαν αυτή την αποστελέχωση. Μιλάμε για αποχωρήσεις ενεργών γιατρών, οι οποίοι εξακολουθούν να λειτουργούν στην περιοχή ως μάχιμοι γιατροί, άρα έχουμε λάθος χειρισμούς. Αυτοί οι χειρισμοί πρέπει να βελτιωθούν και για αυτό μιλάμε για σχέδια που κάνουμε για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα γιατί όταν δημιουργείται ένα κακό σε μια κλινική υπάρχει δυσκολία από τους γιατρούς να αποφασίσουν να την ξαναστελεχώσουν. Κάναμε προσπάθειες. Ήδη προχωρήσαμε στην πρόσληψη δυο επικουρικών καρδιολόγων στην καρδιολογική Αγρινίου και θα ακολουθήσουν μόνιμες προσλήψεις».

 Μέγα θέμα όμως υπάρχει και με τις τοποθετήσεις νέων διοικητών στα νοσοκομεία κάτι που όπως φαίνεται θα καθυστερήσουν τουλάχιστον για τρεις μήνες ακόμη. Πότε θα τοποθετηθούν οι νέες διοικήσεις στο νοσοκομεία ρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της 6ης ΥΠΕ και απάντησε «Είναι και αυτό ένα μεγάλο ζήτημα. Μετά από ένα χρόνο και παρόλο που κατηγορηθήκαμε ότι προχωράμε στην εγκαθίδρυση ενός κομματικού κράτους, βλέπουμε ένα χρόνο μετά να μην έχει έρθει κανένας διοικητής. Η επιτροπή αξιολόγησης συστήνεται αυτή τη στιγμή. Πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς. Οι προτάσεις είναι πάρα πολλές. Τα νοσοκομεία που χρειάζονται κάλυψη στην Ελλάδα πολλά. Θα υπάρξει μια ιεράρχηση από το υπουργείο. Θα προηγηθούν τα νοσοκομεία του Αιγαίου που έχουν μεγάλο πρόβλημα με το προσφυγικό και θα ακολουθήσουν τα μεγάλα πανεπιστημιακά όλης της χώρας. Μετά όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Νομίζω για να είμαι ρεαλιστής δεν πρέπει να πω σε μερικές εβδομάδες αλλά μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε αποτελέσματα. Θα δούμε και την απόφαση σύστασης της επιτροπής που θα βγάλει τον τρόπο αξιολόγησης».

Αναφορικά με τις συζητήσεις που έχουν ανάψει και στην Αιτωλοακαρνανία για την πιθανότητα να δημιουργηθούν και στην περιοχή μας Hotspot ή Κέντρα Φιλοξενίας για τους πρόσφυγες αναφέρει «Δεν έχουμε καμιά πληροφόρηση και καμιά αίτηση να δημιουργηθεί hotspot στο νομό. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που αφορά σε πρώτη φάση τα υπουργεία Εσωτερικών- Εξωτερικών και Άμυνας. Δεν έχομε καμιά εικόνα πάνω σε αυτό. Το μοναδικό που διαχειριζόμαστε είναι αυτή τη στιγμή το Κέντρο Φιλοξενίας που υπάρχει στην Κόρινθο. Μάλιστα χθες είχαμε επικοινωνία με το συντονιστικό για το θέμα του προσφυγικού και μετά από αίτηση του Γ.Γ κ. Μπασκόζου για να δει με ποιον τρόπο γίνεται η υγειονομική κάλυψη στην περιοχή που έχει ήδη οργανωθεί».

">https://www.youtube.com/watch?v=cnVWvf25dNc{/youtube}

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 07 Μάρτιος 2016 10:36
 

Facebook comments: