Monday, May 21, 2018
Home  >  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ  >  Συνέντευξη εφ όλης της ύλης του δημάρχου Ξηρομέρου Ερ. Γαλούνης
Συνέντευξη εφ όλης της ύλης του δημάρχου Ξηρομέρου Ερ. Γαλούνης
Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
Περισσότερα - Αρθρα Αgrinionet! - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΟΠΟΔΗ   
Τρίτη, 24 Φεβρουάριος 2015 00:31

Μοιραστείτε το άρθρο

 

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στο AgrinioNet.gr ο δήμαρχος Ξηρομέρου Ερωτόκριτος Γαλούνης.

Πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση ο κ. Γαλούνης κλήθηκε να απαντήσει σε σωρεία ερωτήσεων όπως την καθημερινότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη, την οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου, τις προτεραιότητες του δήμου αλλά και τον σχεδιασμό των έργων που πρέπει να μπουν στο 4ο ΚΠΣ, αλλά και στα υπάρχοντα έργα όπως την ύδρευση του δήμου και ιδιαιτέρως του Αστακού.

Μιλά επίσης και για το Πλατυγιάλι και τα έργα υποδομών στο δρόμο που το ενώνει με την πόλη του Αστακού. Μιλώντας για την καθημερινότητα των πολιτών ο δήμαρχος Ξηρομέρου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου είναι σε εγρήγορση καθημερινά για να παρουσιάζει ο δήμος όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα.

Όμως πρώτο μέλημα του δήμου είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο δήμαρχος Ξηρομέρου αναφέρεται επίσης και στην επάρκεια του προσωπικού και τονίζει ότι ο δήμος «στερείται παντελώς προσωπικού και έμπειρου εργατικού δυναμικού. Αποτέλεσμα αυτού είναι για παράδειγμα να μην γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων από από την υπηρεσία του δήμου στον Αστακό αλλά από ιδιωτική εταιρεία. Μέχρι το 2016 απαγορεύονται κάθε είδους προσλήψεις και ευελπιστούμε η νέα κυβέρνηση να σκύψει πάνω σε αυτά τα προβλήματα» Αναφορικά με την οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου ο δήμαρχος Ξηρομέρου υποστηρίζει πως ο δήμος χρειάζεται σύγχρονη οργάνωση και αναβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων.

Ο ίδιος δηλώσει ότι έχει εκχωρήσει ακόμη και τις δικές αρμοδιότητες στο Τοπικά Συμβούλια. Ανάμεσα στις άλλες προτεραιότητες ο κ. Γαλούνης εντοπίζει και το έλλειμμα της συγκοινωνίας μεταξύ των διαμερισμάτων του δήμου και αναφερόμενος στην προεκλογική του δέσμευση τονίζει «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο δήμος μθα προμηθευτεί δυο mini bus τα οποία θν επικοινωνούν με την έδρα του δήμου ανά δυο φορές της εβδομάδα» Το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι πιστεύει ότι θα έχει λυθεί το θέμα. Στο τεράστιο ζήτημα της ύδρευσης του δήμου και ιδιαιτέρως της πόλης του Αστακού, στέκεται ο δήμαρχος και μιλά για το αναφέρετο δικαίωμα των πολιτών αλλά και το χρέος του δήμου που δεν είναι άλλο από την υδροδότηση. «Δυστυχώς υπάρχουν σήμερα χωριά τα οποία δεν πίνουν καθαρό νερό. Κάποιοι δεν έσκυψαν όλα αυτά τα χρόνια σε αυτό το κομμάτι.

 

Ο Αστακός αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο όσον αφορά το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό δίκτυο. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μετά από 3 ΚΠΣ ο Αστακός πίνει ακόμη νερό με αμίαντο». Ειδική αναφορά κάνει ο δήμαρχος Αστακού στο έργο Πλατυγιάλι- Άγιος Δημήτριος. Σχετικά με τις οφειλές του Πλατυγιαλιού στο δήμο Ξηρομέρου ο κ. Γαλούνης μιλά για μια «πολύ πονεμένη ιστορία». Αναφέρεται στη σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ του Πλατυγιαλιού και του δήμου Αστακού μέχρι το 2013 και τις υποχρεώσεις εκατέρωθεν.

Μιλά επίσης για τις ενέργειες του δήμου ώστε να δουν που βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα αφού όπως αναφέρει πρέπει να εντοπίσουν μέσω αρχείων ποιες είναι οι απαιτήσεις του δήμου από το Πλατυγιάλι. Η τουριστική αξιοποίηση του δήμου Ξηρομέρου και ιδιαιτέρως των παραθαλάσσιων περιοχών είναι το κύριο μέλημα της νέας δημοτικής αρχής. Το δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου τονίζει ο κ. Γαλούνης με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε ότι τα περίπου 2 χιλιάδες στρέμματα στον Μαραθιά, η παραθαλάσσια έκταση δίπλα στον Αστακό, επιτρέπεται να ενοικιαστεί για 99 χρόνια σε επενδυτή που θα παρουσιάσει πρόγραμμα για τουριστική ανάπτυξη. Η ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θεωρείται ο τον δήμαρχο Ξηρομέρου μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο θα δώσει τη δυνατότητα στο δήμο να κάνουν οι ίδιοι «κουμάντο» ενώ στα σχέδια τους είναι η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου και Μαρίνας. Ο βιολογικός καθαρισμός του δήμου Ξηρομέρου είναι έτοιμος από της προηγούμενη δημοτική αρχή και το μόνο που απομένει είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι των 200-300 μέτρων που αφορά την αποχέτευση. «Με την ολοκλήρωση του θα ξεκινήσουν οι συνδέσεις και ευελπιστώ», αναφέρει ο κ. Γαλούνης να «γίνουν μέσα στο 2015». Παράλληλα καλεί όλους τους πολίτες του Αστακού να βοηθήσουν στην διαδικασία της σύνδεσης.

Η σύνδεση επίσης των σφαγείων με το βιολογικό καθαρισμό θα δώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα στην κτηνοτροφία της περιοχής. « Στον προϋπολογισμό του δήμου Ξηρομέρου έχουν εγγραφεί 300 χιλ ευρώ και η δέσμευση μου είναι τα επόμενα Χριστούγεννα το έργο του βιολογικού καθαρισμού των σφαγείων να έχει εκτελεστεί» λέει ο δήμαρχος Ξηρομέρου. Για τα 9 χιλ του δρόμου Αστακός Άγιος - Δημήτριος μιλά και υποστηρίζει πως «έχει κατασκευαστεί από το 1950 και μέχρι σήμερα δεν έχει πέσει ούτε ένα κομμάτι. Για να φτάσει κάποιος στο Πλατυγιάλι χρειάζεται μισή ώρα χώρια τα θανατηφόρα δυστυχήματα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Θα επιβάλλουμε την κατασκευή αυτού του κομματιού, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συναντηθώ με τους συντοπίτες μας υπουργούς υγείας και κοινωνικής πρόνοιας με τους οποίους θα συζητήσουμε θέμα που αφορούν το δήμο μας»

Μιλά επίσης και για το ΧΥΤΑ της Παλαίρου αλλά και τη δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή κάτι που θα λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων για τα επόμενα 40 χρόνια. Σκληρή κριτική όμως ασκεί ο κ. Γαλούνης στις προηγούμενες δημοτικές αρχές του πρώην δήμου Αστακού σχετικά με το κοιμητήριο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αφού άμεσα είναι ανάγκη να υπάρξει νέος χώρος. Αναφορικά με τον αθλητισμό και τη δημιουργία του κλειστού σταδίου αλλά και την ομάδα μπάσκετ Αίολο τονίζει ότι πλέον είναι θέμα χρόνου η δημιουργία του μετά και την μεγάλη υποστήριξη από την αντιδήμαρχο κ. Απόστολο Πανταζή.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 25 Φεβρουάριος 2015 13:34
 

Facebook comments: