Sunday, February 18, 2018
Home  >  Υγεία  >  Συζήτηση περί ιατρικής αμέλειας «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε από τον διοικητή… και στο βάθος ΕΔΕ»
Συζήτηση περί ιατρικής αμέλειας «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε από τον διοικητή… και στο βάθος ΕΔΕ»
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Περισσότερα - Αρθρα Αgrinionet! - ΥΓΕΙΑ
Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΟΠΟΔΗ   
Τετάρτη, 04 Οκτώβριος 2017 18:59

Μοιραστείτε το άρθρο

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου Δ. Μιχάλης επί του θέματος των καταγγελιών περί ιατρικής αμέλειας ουσιαστικά επιχείρησε σε όλη τη συνέντευξή που παραχώρησε σήμερα στα ΜΜΕ, να επιρρίψει ουσιαστικά την αποκλειστική ευθύνη για τα περιστατικά στους γιατρούς, βάζοντας όμως με διπλωματικό τρόπο και ένα ερωτηματικό από τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ΕΔΕ που θα διαλευκάνουν πλήρως την κάθε καταγγελία ξεχωριστά. Σε κάποια μάλιστα αποστροφή του λόγου του ανέφερε χαρακτηριστικά «αν και γιατρός, δεν κάνω ιατρικούς χειρισμούς»...

Για θέματα, ωστόσο, όπως η εφαρμογή του μέτρου της διαλογής στα Επείγοντα, η μη ύπαρξη κανονισμού λειτουργίας των ΤΕΠ, που είναι ευθύνη της διοίκησης, ο Δ. Μιχάλης προχώρησε εκ νέου σε εξαγγελίες παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει τα ηνία του νοσοκομείου εδώ και 16 μήνες περίπου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μιχάλης μίλησε και για την απομάκρυνση 3 γιατρών από τα ΤΕΠ λόγω όσων συνέβησαν και επιβεβαίωσε ότι ο ένας από αυτούς έπαθε καρδιακό επεισόδιο και τώρα νοσηλεύεται στην Πάτρα.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι είπε σήμερα ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου σχετικά με τα «περί αμέλειας»…

Φανερά καταβεβλημένος ο κ. Μιχάλης στην εισήγηση του παραδέχτηκε ότι «Ανέκυψαν πράγματι συσσωρευμένα περιστατικά θανάτων το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Αγρινίου και πάντοτε όταν έχεις τέτοια συμβάντα γεννώνται ερωτήματα. Αυτό είναι ανθρώπινο και ανθρώπινο είναι επίσης αυτό που συμβαίνει από μεριά των συγγενών. Να αιφνιδιάζονται από μία τόσο τραγική εξέλιξη και να αναζητούν το γιατί και πολύ εύκολα ψάχνουμε να βρούμε εάν υπήρχαν ευθύνες. Και είναι λογική προσέγγιση από μεριά του περιβάλλοντος. Όταν γίνονται ερωτήματα είναι λογικό και από την πλευρά της διοίκησης».

Θέλοντας στη συνέχεια ίσως να κατευνάσει την ανησυχία των πολιτών για τα όσα έχουν συμβεί ανέφερε «Η διοίκηση λοιπόν εστιάζοντας στην ανησυχία του κόσμου και εστιάζοντας στην πιθανότητα κάτι να μην λειτουργεί σωστά , θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα ουσιωδώς. Γι αυτό και ξεκίνησε, για την μεν πρώτη περίπτωση του παιδιού με το τροχαίο, είχε γίνει η προκαταρκτική, είχαν ξεκινήσει  οι διαδικασίες, είχε ανατεθεί από την 6η ΥΠΕ σε άλλο γιατρό πέραν ημών η υπόθεση και βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή εγώ δεν έχω ακόμη στα χέρια μου το πόρισμα για να γνωρίζω που κατέληξε.  Ωστόσο με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο διερευνάται».

Εστίασε στη συνέχεια στις καταγγελίες των ΜΜΕ εκ των οποίων η  μία έγινε στο AgrinioNet.gr (δείτε εδώ) λέγοντας «Εκεί που εστιάζω τώρα είναι στα δυο τελευταία περιστατικά που περιγράφηκαν και στα οποία αναδεικνύονται ευθύνες με τον τρόπο που τοποθετήθηκαν οι συγγενείς. Όπως ξέρετε η διοίκηση πρέπει να φεύγει από συναισθηματισμούς ή από οπτικές γωνίες ανθρώπων που δεν είναι στο σύστημα και να προσπαθεί να δει τα πράγματα μέσα από τον επιστημονικό τρόπο που επιβάλλει το σύστημα στο οποίο λειτουργούμε. Έτσι λοιπόν παρά του ότι συμμεριζόμαστε τον πόνο και την αγωνία των συγγενών δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε τις απόψεις τους εάν δεν ελέγξουμε τα πραγματικά περιστατικά. Όταν τα περιστατικά έγιναν γνωστά στη διοίκηση ξεκίνησε την έρευνα. Η έρευνα έχει διάφορους τρόπους που διαδρά. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη συλλογή πληροφοριών με προφορικές συνεντεύξεις και έγγραφες εξηγήσεις. Αυτό το στάδιο έχει ολοκληρωθεί και στις δυο περιπτώσεις. Σε αυτό το πρώτο στάδιο μπορεί κανείς να καταλήξει σε συμπεράσματα και να κρίνει ποιοι έπεσαν σε παραπτώματα ή αν παρέπεσαν όπως ακόμη και να προχωρήσει στην πειθαρχική διαδικασία, της κλήσης σε απολογία.  

Εάν δεν έχουν φωτιστεί καλά κάποια σημεία των υποθέσεων ή όλη η υπόθεση τότε η διοίκηση και το νομικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στη λεγόμενη ΕΔΕ. Εδώ υπήρχαν ασαφή σημεία για το τι πραγματικά συνέβη και στις δυο περιπτώσεις, και γι αυτό το λόγο διατάθηκαν ΕΔΕ».

Ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου μίλησε και για τη διαδικασία των ΕΔΕ η οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχει ξεκινήσει αλλά ακόμη δεν γνώριζε εάν έχουν κληθεί να καταθέσουν γιατροί.

«Η διαδικασία ξεκίνησε τώρα και νομίζω δεν έχουν κληθεί ακόμη άνθρωποι να καταθέσουν αλλά  είναι μια διαδικασία που θα τρέξει το συντομότερο δυνατό. Αυτό το κάνουμε διότι συμμεριζόμαστε την αγωνία του πολίτη αλλά συγχρόνως θέλουμε να είμαστε και δίκαιοι. Δίκαιοι γιατί το ιατρικό λάθος υπάρχει στη φύση της άσκησης της ιατρικής. Αυτό που αναζητούμε είναι υπήρξαν ιατρικά λάθη; Κι αν υπήρξαν είχαν να κάνουν με την φύση της ιατρικής ή με αδιαφορία και αμέλεια υγειονομικών;

Εδώ είναι τα δυο κομβικά σημεία που διαχωρίζουν τη φύση των πραγμάτων. Για το λόγο αυτό η διοίκηση επέλεξε προκειμένου να γίνει η έρευνα αντικειμενικά κάποιους γιατρούς οι οποίοι ήταν πρωταγωνιστές, ας πούμε, στη διαχείριση αυτών των περιστατικών να τους ζητήσει να μην συμμετέχουν  στη διαδικασία των ΤΕΠ έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα. Ξεκαθαρίζω ότι αυτό είναι διοικητικό μέτρο. Και δεν θα το ανέφερα αλλά επειδή υπήρξε πολύ ένταση μεταξύ των γιατρών και της διοίκησης ως προς αυτό το μέτρο και το γνωρίζεται δημοσιογραφικά, το ανέφερα για να ξέρετε τι συμβαίνει. Διοικητικό μέτρο καθαρά δεν προδικάζει ευθύνη των ανθρώπων αυτών αλλά τι λες; Ψάχνω αυτό το χώρο να δω αν εδώ υπήρξε ανωμαλία. Όσοι τον λειτουργούν αυτό το χώρο θα κάτσουν στην άκρη μέχρι να δω τι συνέβη.

Δεν φωτογραφίζει καμία ευθύνη η συγκεκριμένη διοικητική ενέργεια . Φωτογραφίζει την πρόθεση μας να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Γι αυτό ακριβώς παίρνουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Να μην βρίσκεται στο χώρο αυτής λειτουργίας οποιοσδήποτε είχε χειριστεί τα περιστατικά που ελέγχονται προκειμένου  αντικειμενικά, ανεπηρέαστα να ελεγχθούν τα περιστατικά.  Αυτό και μόνο σημαίνει η συγκεκριμένη διαδικασία. Εάν προκύψουν ευθύνες να είστε σίγουροι ότι εγώ θα είμαι ο τελευταίος που δεν θα κάνω αυτό που πρέπει. Δηλαδή την πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται».

Ο διοικητής αναφέρθηκε και στο τελευταίο περιστατικό με την νεαρή κοπέλα που είχε θέμα σκωληκοειδίτιδας και οι γιατροί διέγνωσαν ότι ήταν έγκυος το οποίο διέψευσε για να πει ότι υπάρχει ένα επικοινωνιακό κενό μεταξύ των γιατρών και των συγγενών ασθενών κάτι που πρέπει να διορθωθεί.

«Θα πρέπει κανείς να μην εστιάζει εκεί και να απαξιώνει όλο το υπόλοιπο οικοδόμημα της υγείας. Το λέω αυτό γιατί σε ένα νοσοκομείο όπως το δικό μας παράγεται ένα έργο το οποίο δεν είναι απλώς καλό είναι πάρα πολύ καλό. Για μένα η ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης, η ικανότητα από πλευρά τέχνης και γνώσης του ιατρικού σώματος του νοσοκομείου βρίσκεται σε πάρα πολύ υψηλό σημείο. Αυτή η άσχημη ζοφερή εικόνα που βγήκε ήταν λόγω της συγκυρίας μαζεμένων περιστατικών τα οποία είπαμε θα ελεγχθούν και δεν θα υπάρξει κάτω από το χαλί καμία κίνηση. Έστω και αν υπάρχει αμέλεια θα αποδοθεί η ευθύνη  αλλά κι αν υπάρχει στατιστικά βρίσκεται πολύ κάτω από το μέσο όρο και δεν πρέπει χάρη τυχόν αμελείας που μπορεί να υπήρξε να απαξιώνουμε και να μηδενίζουμε όλο το έργο του νοσοκομείου. Έφτασε η Αγρινιώτικη κοινωνία αυτή τη στιγμή από τον τρόπο που διαχέθηκε η πληροφορία να αισθάνεται ότι εκεί κάτω καλύτερα να σε γιατρέψει ο θυρωρός και όχι ο γιατρός. Δεν είναι έτσι. Το μελανό σημείο που φάνηκε στο ορίζοντα θα ξεκαθαριστεί αν είναι συγκυρία, αδυναμία της ιατρικής ή ανθρώπινη ευθύνη. Εκεί η διοίκηση θα πράξει αυτό που πρέπει να πράξει».

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 04 Οκτώβριος 2017 19:07
 

Facebook comments: