Saturday, March 24, 2018
Home  >  Υγεία  >  Δεν κάνουν πίσω οι γαιτροί για το διοικητή. Προγραμματίζουν συνάντηση στο Υπ. Υγείας
Δεν κάνουν πίσω οι γαιτροί για το διοικητή. Προγραμματίζουν συνάντηση στο Υπ. Υγείας
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Περισσότερα - Αρθρα Αgrinionet! - ΥΓΕΙΑ
Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΟΠΟΔΗ   
Τρίτη, 24 Οκτώβριος 2017 20:42

Μοιραστείτε το άρθρο

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν γιατροί και εργαζόμενοι στον χαρακτηρισμό  personanongrataγια τον διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου, σύμφωνα με όσα είπαν σήμερα κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι. Μάλιστα σε ερώτηση του AgrinioNet.grεάν σκοπεύουν να επισκεφθούν την ηγεσία του υπουργείου υγείας ώστε να εκθέσουν τα όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείου Αγρινίου απάντησαν ότι είναι το επόμενο βήμα τους.

Στην σημερινή συνέντευξη τύπου ενημέρωσαν για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Αγρινίου τονίζοντας ότι στόχος των κοινών πρωτοβουλιών των δύο φορέων είναι να τεθούν τα προβλήματα του Νοσοκομείου στη σωστή τους διάσταση και να αποκατασταθεί η αλήθεια απέναντι στο κλίμα του τελευταίου διαστήματος που έχει δημιουργήσει μία άσχημη εικόνα για το Νοσοκομείο Αγρινίου.

Από την πλευρά του Σωματείου Εργαζομένων ο εκπρόσωπός του Στ. Μερμίγκης αρχικά στάθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το Σωματείο και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών έχουν κοινό βηματισμό με στόχο να αρθεί το άσχημο κλίμα που δημιούργησαν πρόσφατα διάφορα σχόλια για το Νοσοκομείο ακόμη και ανώνυμες επιστολές που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Δεν έχουμε μανιχαϊστική αντίληψη, δεν πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε οι καλοί και κάποιοι άλλοι κακοί, αναγνωρίζουμε τις παθογένειες που έχει το Νοσοκομείο και κουβαλά από παλιά» ανέφερε  ο Στ. Μερμίγκης και τόνισε ότι όσοι υπηρετούν από θέσεις ευθύνης την Υγεία αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία ως λάφυρα κάνοντας μετακινήσεις - αποσπάσεις μαζί με μια μειοψηφία εργαζομένων που βολεύονται από το σύστημα. «Δεν είμαστε εδώ το Memorial, αλλά δεν θα υπονομεύσουμε το έργο μας, αφού δεν είμαστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν» είπε στη συνέχεια ο Στ. Μερμίγκης και αναφέρθηκε διεξοδικά σε στοιχεία από την κίνηση του Νοσοκομείου που υποδηλώνουν κατά τον ίδιο πως την εμπιστοσύνη του κόσμου στο Νοσοκομείο, αλλά και το γεγονός ότι η άσχημη εικόνα που δημιουργήθηκε και από τις καταγγελίες περί ιατρικών λαθών αδικούν το νοσοκομείο. Συγκεκριμένα ανέφερε πως το 2016 έγιναν 2770 χειρουργεία τακτικά και έκτακτα, στο ΤΕΠ προσήλθαν 53.000 περιστατικά, ενώ το 2017 στο 8μηνο έγιναν στο Νοσοκομείο 700.000 εξετάσεις όλων των τύπων. Έκλεισε μάλιστα λέγονταν πως οι προτάσεις των υγειονομικών έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό στη διοίκηση και την 6η ΥΠΕ. 

Από την πλευρά της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ο πρόεδρός της Κώστας Μπακόπουλος διαπίστωσε πως το Νοσοκομείο περνά ένα στάδιο χαμηλής αξιοπιστίας και πως είναι λογικό ο πληθυσμός να επηρεάζεται από τις κριτικές που ακούγονται. Ωστόσο υπογράμμισε με νόημα πως χιλιάδες άλλα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν και πήγαν καλά, όμως αυτό φαίνεται ότι δεν βάρυνε στην κριτική του τελευταίου διαστήματος και διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως το ένα αντισταθμίζει το άλλο. Θύμισε μάλιστα περιστατικά προ διετίας όπου το νοσοκομείο αντιμετώπισε τροχαίο με αρκετούς πολυτραυματίες και μάλιστα μέσα στον Αύγουστο ή περιστατικό με πολλούς εγκαυματίες. «Δεν ήρθαμε να κάνουμε τον συνήγορο κανενός, ούτε να συγκαλύψουμε καταστάσεις, οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, όμως η απόδοση των ευθυνών είναι περίπλοκη και δεν μπορεί να γίνεται στο πόδι και με συνοπτικές διαδικασίες» είπε αναφερόμενος στις καταγγελίες περί ιατρικής αμέλειας και τόνισε πως δεν πρέπει να στιγματίζονται άνθρωποι τόσο εύκολα, όταν είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί για κάθε περίπτωση αν πρόκειται για ιατρικό λάθος, ιατρική πλάνη ή ιατρική περιπλοκή. Στη συνέχεια ανέφερε πως το Νοσοκομείο δεν αποτελεί εξαίρεση και όπως πολλά επαρχιακά Νοσοκομεία λειτουργεί πολλές φορές οριακά ή και κάτω από τα όρια ασφαλείας. Ο Κ. Μπακόπουλος εξήγησε με λεπτομέρειες την υποστελέχωση του ΕΣΥ, τους έμπειρους γιατρούς που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, την φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό και το γεγονός ότι λείπουν οι ειδικευόμενοι γιατροί ιδίως από τα Νοσοκομεία της επαρχίας. Και αναφέρθηκε με παραδείγματα, όπως με 50 ασθενείς στην Παθολογική και 57 κατά μ.ο. περιστατικά ανά εφημερία η παθολογική δεν μπορεί να λειτουργεί με ένα ειδικευμένο και ένα ειδικεύόμενο γιατρό ή κάποιον αγροτικό. «Αυτές οι συνθήκες σημαίνουν πως είμαστε κάτω από τα όρια ασφαλείας» είπε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα όσον αφορά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ο Κ. Μπακόπουλος ανέφερε πως υπάρχουν πολλά χωροταξικά προβλήματα ως προς τη λειτουργικότητα του χώρου, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως δεν υπάρχει καν αίθουσα αναμονής. Σε σχέση με τη διαλογή ανέφερε πως είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί με τη χωροταξία που έχουν σήμερα τα ΤΕΠ, ενώ τέλος παραδέχθηκε πως υπάρχει σχεδιασμός για την αυτονόμη λειτουργεί του ΤΕΠ, αλλά έως σήμερα δεν έχει προχωρήσει τίποτα. 

Ερωτηθείς ο κ. Μπακόπουλος σχετικά με τα περιστατικά των θανάτων στο νοσοκομείο Αγρινίου είπε «στα νοσοκομεία θα πάνε άνθρωποι και θα φύγουν καλά και κάποιοι άλλοι όχι. Από κει και πέρα αυτό που παίζει ρόλο είναι να μην έχουμε διαπιστωμένα αναίτιους θανάτους, ή να μην έχουμε θανάτους που  διαπιστωμένα οφείλονται σε ιατρικό λάθος. Εκείνο που εμάς μας απασχολεί  και θα μας απασχολεί πάντα είναι το ανθρώπινο λάθος που συνοδεύεται από ένα ιατρικό λάθος και πως θα το περιορίσουμε. Η στατιστική είναι ένα μέτρο του εάν κάνεις κάποια πράγματα καλά ή όχι.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών και του Σωματείου εγαζομένων κλήθηκαν να σχολιάσουν τις καταγγελίες για τις μετακινήσεις προσωπικού από το διοικητή που δεν έγιναν με τον ενδεδειγμένο τρόπο και ρωτήθηκαν εάν υπάρχει κάποια σύνδεση με τα περιστατικά των θανάτων, το χαρακτηρισμό personanongrataκαι την  ανακαίνιση του γραφείου του αλλά και τη δημιουργία σκίαστρου τα οποία κόστισαν περίπου 15 χιλ ευρώ. Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Μπακόπουλος για να πει πως «το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή έχει δεχτεί κριτικές σε διάφορους τομείς και είπα επίσης ότι η αναγνώριση και η στοιχειοθέτηση του ιατρικού λάθους είναι μια διαδικασία πολύ λεπτή και πολύπλοκη η οποία πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένους όρους. Η σημερινή μας κουβέντα αφορούσε περισσότερο την δική μας προσέγγιση όσον αφορά τα προβλήματα στη λειτουργία και στην αξιοπιστία του νοσοκομείου Αγρινίου.

Από την πλευρά του ο κ. Μερμίγκης υποστήριξε «είναι τόσο εξοργιστικά προκλητικό που νομίζω ότι μας αφοπλίζει ακόμη και να το στηλιτεύσουμε. Είναι τόσο εξόφθαλμη αυτή η κίνηση που νομίζω γίνεται αντιληπτό από τον οποιοδήποτε πολίτη όχι μόνο εργαζόμενο για το τι προτεραιότητες έχει κάποιος άνθρωπος πόσο μάλλον ένας άνθρωπος που έχει υπό την ευθύνη του ουσιαστικά δυο νοσοκομεία.

Είπα ότι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν από θέση ευθύνης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας τους, είναι ταγμένοι να υπηρετήσουν συγκεκριμένες πολιτικές. Ο συγκεκριμένος διοικητής είναι νομίζω ο 5ος μνημονιακός διοικητής που ανέλαβε να διοικήσει κατ’ επιταγή  συγκεκριμένα δημοσιονομικά και όχι μόνο πλαίσια. Να σας θυμίσω ότι είπα πως για πρώτη φορά, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στα χρονικά, να υπάρχουν κοινές ανακοινώσεις δυο διοικητικών συμβουλίων , ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου για τις ενέργειες του διοικητή, μαζικές συνελεύσεις και μαζικές παρουσίες.

Το δε Σωματείο των εργαζομένων από την πρώτη μέρα από την στιγμή που ανέλαβε από το Γενάρη του 2015 και μέχρι τώρα που λήγει η θητεία του έχει βγάλει ανακοινώσεις παρεμβάσεων για πλείστα όσα θέματα, που δεν αφορούν μόνο τον κ. Μιχάλη αλλά και τον προκάτοχο του κ. Βλάχο.  Ήμασταν κάθετα απέναντι σε πρακτικές οι οποίες δεν συνάδαν ούτε με τη χρηστή διοίκηση ούτε με το θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται από την Πολιτεία αλλά από μια συμπεριφορά που λειτουργούσε αποτρεπτικά στο να γίνει η βέλτιστη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στους φορείς εκείνους που καλείται ένας διοικητής να συνεργαστεί.

Η τελευταία ανακοίνωση με το χαρακτηριστικό αυτό τίτλο persona non grata είναι ομόφωνη απόρροια. Όπως γνωρίζεται τα ΔΣ δεν αποτελούνται από μιας πολιτικής κατηγορίας παράταξη, αλλά από ένα μπουκέτο και θα έπρεπε αυτό να προβληματίσει αυτούς που έχουν τις ανάλογες κεραίες, ότι έχουμε ομόφωνες αποφάσεις. Πέραν αυτού προηγήθηκε μαζική συνέλευση των γιατρών και την προηγούμενη μέρα των εργαζομένων, παρουσία της ΠΟΕΔΗΝ, όπου πήγε να γίνει και παράσταση για τα θέματα. Εκείνη τη μέρα ξεπήδησαν τα θέματα με τους γιατρούς των ΤΕΠ που έκανε διάφορες άστοχες επιλογές κατά την άποψη μας. Δεν παίρνουμε τίποτα πίσω και αφήνουμε στην κρίση πλέον της Πολιτικής ηγεσίας το πώς θα χειριστεί το θέμα. Κάνουμε απολύτως σαφές ότι παίρνουμε πρωτοβουλία εμείς οι εργαζόμενοι για να υπερασπιστούμε τη δική μας δουλειά, την αξιοπρέπεια μας, τον όρκο μας κάτι που φαίνεται ότι δεν το κάνει η διοίκηση ή μπορεί να τα κάνει με τέτοιο τρόπο που να γυρίζει μπούμεραγκ.

Ο διοικητής με τη συμπεριφορά του και τον τρόπο που χειρίζεται τον προσωπικό του λογαριασμό στο fb θεωρείται ότι έχει απαξιώσει το νοσοκομείο Αγρινίου στα μάτια των πολιτών, ρωτήθηκαν για να απαντήσει ο κ. Μπακόπουλος  «Το είπαμε και χθες πως κάποιες τοποθετήσεις του διοικητή σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε κάποια site έχουν με τον τρόπο που γίνανε έχουνε πλήξει την αξιοπιστία του νοσοκομείου. Ένα μέτρο αυτού είναι αν διαβάσετε τα σχόλια που γράφονται από κάτω. Αυτό νομίζω είναι η καλύτερη απάντηση για το τι διείσδυση, τι εικόνα έχουν δημιουργήσει στον κόσμο αυτές οι ανακοινώσεις. Επίσης υπήρξε πριν από μερικές μέρες μια προσωπική ανακοίνωση του διοικητή και αμέσως την άλλη μέρα νομίζω έφτασε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια ανώνυμη επιστολή κάποιου υγειονομικού ο οποίος κυριολεκτικά έθαβε το νοσοκομείο. Πρακτικά αν το έπαιρναν στα σοβαρά το νοσοκομείο έπρεπε να είχε κλείσει την επόμενη μέρα. Υποψιαζόμαστε ποιος είναι αν συνυπολογίσουμε και την … ορθογραφία του κειμένου…. Από κει και πέρα όταν βλέπετε ότι υπάρχει μια τέτοια ατμόσφαιρα που βοηθάει στο να αναδύονται τέτοιου είδους πρακτικές ανώνυμες  σαφώς η εικόνα του νοσοκομείου προς τα έξω είναι πολύ άσχημη.

Ο Στέλιος Μερμίγκης τόνισε «η φάμπρικα που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια με τις ανώνυμες επιστολές δείχνει την ίντριγκα και την παραδιοίκηση που φαίνεται ότι επωάζεται από κάποιους γιατί έχει σημασία να παίρνεις την ευθύνη των πράξεών σου και των λόγων σου, με την υπογραφή σου και το πρόσωπο σου και έχει σημασία να το κάνεις με ανώνυμο τρόπο, άρα μπορεί ο καθένας να υποθέσει τα πάντα. Τι βοηθάει τελικά το νοσοκομείο; Το ένα ή το άλλο; Εγώ λέω ότι αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το κάνουμε για λόγους αυτοσυντήρησης. Ο κάθε διοικητής έρχεται και φεύγει. Εμείς θα μείνουμε εδώ. Έχουμε καμιά όρεξη να λουζόμαστε τέτοιες συμπεριφορές, τέτοιες συνέπειες, τέτοιες πολιτικές; Είναι προς το συμφέρον μας προφανώς όχι. Τουλάχιστον δεν είναι για την πλειονότητα. Δεν είναι δυνατόν να τρέχει το Σωματείο να επιλύει το θέμα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων του προσωπικού. Δεν είναι δυνατόν να τρέχει το Σωματείο για κάθε μετακίνηση η οποία γίνεται με τον άλφα ή βήτα τρόπο για να διορθώσει τα πράγματα… Ας ψάξει να βρει επαγγελματίες φωνακλάδες αλλού όχι σε μας».

Ερωτηθείς εάν θα επιθυμούσαν μια συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου υγείας για να εκθέσουν τα θέμα ο κ. Μερμίγκης είπε «το έχουμε προγραμματίσει. Η ανακοίνωση ήταν το πρώτο βήμα, η συνέντευξη τύπου το δεύτερο, το τρίτο είναι η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Αυτή ήταν και η απόφαση της συνέλευσης». 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 24 Οκτώβριος 2017 20:45
 

Facebook comments: