της Εμμανουέλα Κομματά
Μία ημέρα που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίκαι καθιερώθηκε λόγω της ιδρύσεως της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας το 1951.Το 2021 η καμπάνια της ημέρας αυτής είχε ως θέμα ‘ Αποκατάσταση και Long-Covid’, με στόχο την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα λόγω της νόσουCovid-19, αλλά και πως η φυσικοθεραπεία μπορεί να συνεισφέρει στην αποκατάσταση αυτών.
Τα πιο συχνά συμπτώματα που έχουν αναφερθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , ακόμη και εβδομάδεςμετά την νόσηση από Covid είναι :
-αξιοσημείωτο αίσθημα κόπωσης
-επιδείνωση συμπτωμάτων κατόπιν άσκησης ή φυσικής δραστηριότητας
-προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης
Άλλα συμπτώματα που έχουν παρατηρηθεί εξίσου σημαντικά, εκτός από τις αναπνευστικές δυσκολίες, είναι οι διάχυτοι πόνοι και δυσκαμψίες στις αρθρώσεις ,η μυική αδυναμία , διαταραχές ισορροπίας και δυσκολία στην επιστροφή βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων. Αυτά παρατηρήθηκαν σε πληθυσμό ο οποίος νόσησε και νοσηλεύτηκε για αρκετό χρονικό διάστημα ,καθώς αναγκάστηκε να παραμείνει κλινήρης.
Ακόμη όμως και στην πλειοψηφία, η οποία δεν νόσησε , καταγράφηκε αύξηση μυοσκελετικών προβλημάτων ή επιδείνωση των ήδη προϋπαρχόντωνμυοσκελετικών παθήσεων. Σύμφωνα με έρευνες , αυτή η αλλαγή αποδόθηκε στην καραντίνα η οποία άλλαξε δραστικά τις ζωές όλων.
Η άσκηση και η καλή ψυχική υγεία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της μυοσκελετικής υγείας. Λόγω των περιορισμών της καραντίνας τα επίπεδα άσκησης μειώθηκαν , ενώ παράλληλα η ανασφάλεια και το άγχος (λόγω εργασιακής αβεβαιότηταςκαι οικονομική κατάστασης) αυξήθηκαν. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αύξηση της καθιστικής ζωής αλλά και την εργασία από το σπίτι , επηρέασαν την στάση του σώματος το οποίο είχε ως πιο συχνό αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου στον αυχένα-ωμική περιοχή ή στην μέση.
Η φυσικοθεραπεία λοιπόν μπορεί να βοηθήσει με ποικίλους τρόπους ,όπως :
-Mε την εκμάθηση αναπνευστικών ασκήσεων (διαφραγματικής αναπνοής)
-Mε τη δημιουργία εξατομικευμένου προγράμματος θεραπευτικής άσκησης για μυική ενδυνάμωσηκαι ελαστικότητα,βάση των συγκεκριμένων δυνατοτήτων και της κλινικής εικόνας του κάθε ατόμου.
-Mε την επανεκπαίδευση της ισορροπίας, βάδισης και των κινητικών προτύπων.
-Mε συμβουλευτική φυσικοθεραπεία για την ομαλή και ασφαλή επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς επιδείνωση των συμπτωμάτων και με σκοπό την αυτοδιαχείριση.
-Mε εξειδικευμένες τεχνικές (όπως manualtherapy) στις περιπτώσεις εκείνες που τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και η δυσκαμψία λόγω ακινησίας ή αλλαγών στην στάση του σώματος.
Η φυσικοθεραπεία χαρακτηρίστηκε αναγκαία στην αποκατάσταση του covidασθενή τόσο μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας ή στις νοσοκομειακές κλινικές covid, αλλά, λόγω των μετέπειτα συμπτωμάτων που παρατηρούνται πλέον βλέπουμε ότι θα συνεχίσει να αποτελεί εργαλείο για την ολική κινητική επαναφορά του ατόμου στην προ-covidκατάσταση.
Εμμανουέλα Κομματά
MSK Physiotherapist
BScΑΤΕΙΑθηνών
MSc Manual Therapy (Coventry University, UK)
Π.Σ.Φ , HCPC
(σχετικές σελίδες για περαιτέρω ενημέρωση /πηγές)
- https://www.psf.org.gr/psf-news-7179.htm?fbclid=IwAR0Gdplbp2Bb3f5uDFbrCOSke52VFUe6FCXb2UE_6JXYyd-zosXGoeGXDNM
- https://world.physio/
- https://www.csp.org.uk/frontline/article/post-covid-syndrome