Αναφορά των εργαζομένων κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ
Την ήδη δύσκολη κατάσταση της δημόσιας Υγείας στην περιοχή έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο η απόφαση κατάργησης του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Αιτωλοακαρνανίας και λειτουργίας του από την Πάτρα, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η διοίκηση του κέντρου.
Για το ζήτημα παραδόθηκε Αναφορά από το τοπικό Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον νομό. Αυτή κατατέθηκε στη Βουλή στις 11 Μάρτη προς τον υπουργό Υγείας, από τους βουλευτές του Κόμματος Νίκο Παπαναστάση και Νίκο Καραθανασόπουλο, με αιτήματα την παραμονή του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ στο Αγρίνιο, τον εκσυγχρονισμό του και τη διαχείριση απ’ αυτό του συνόλου της Αιτωλοακαρνανίας, με δημιουργία νέων τομέων στα Κέντρα Υγείας.
Μέσω Πάτρας οι κλήσεις…
Στον μεγαλύτερο νομό της χώρας, με ιδιαίτερη μορφολογία, το πλήγμα που δημιουργείται είναι τεράστιο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του λαού, καθώς υπάρχουν ακόμα και αχαρτογράφητοι οικισμοί, μακριά από τα αστικά κέντρα, που όποιος δεν γνωρίζει δύσκολα μπορεί να προσανατολιστεί.
Αυτό γιατί πρακτικά οι κλήσεις προς το 166 από την Αιτωλοακαρνανία θα διαβιβάζονται στην Πάτρα και από εκεί στο Αγρίνιο για ρύθμιση των διακομιδών, στερώντας πολύτιμο χρόνο.
Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Ζάχος, αναδεικνύει ότι εδώ και έναν χρόνο από τη λήψη της απόφασης η διοίκηση του κέντρου δεν απαντά στις αντιδράσεις τους. «Τηρούν σιγήν ιχθύος, με αποτέλεσμα να κρέμεται από πάνω μας μια δαμόκλειος σπάθη», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Ανά βάρδια έχουμε στη διάθεσή μας μόλις 3 ασθενοφόρα. Ο καθένας μας που βρίσκεται στο κέντρο πρέπει να ξέρει τις αποστάσεις στα έκτακτα περιστατικά, και ταυτόχρονα, όταν δεν έχουμε τέτοια, να ρυθμίζει διακομιδές από τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας προς σπίτια. Δεν μπορούν όλα αυτά να λειτουργήσουν με περίπου 10 κέντρα που θέλει να διατηρήσει πανελλαδικά η διοίκηση του ΕΚΑΒ. Ηδη από την Πάτρα ρυθμίζονται οι διακομιδές για Ναύπακτο και Μεσολόγγι, και με τις τελευταίες εξελίξεις όλη η Αιτωλοακαρνανία δεν θα έχει τηλεφωνικό κέντρο».
Την κατάσταση ήρθε να χειροτερέψει η πανδημία, συνεχίζει, καθώς στις διακομιδές νοσούντων από COVID ακολουθείται διαδικασία διαφορετική και χρονοβόρα. Απαιτείται και απολύμανση των ασθενοφόρων, ζητήματα που δεν ρυθμίζονται από απόσταση και μπορούν να προκαλέσουν γενικότερο «μπλοκάρισμα» του ΕΚΑΒ.
Στον «αέρα» και οι εργαζόμενοι
Στέκεται επίσης σε διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα του ΕΚΑΒ, π.χ. όταν δεν γνωρίζουν τις αποστάσεις και τις ανάγκες, αλλά και σε άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως:
«Τι θα γίνει με τα 7 άτομα προσωπικό που έχουν και προβλήματα υγείας και παραμένουν για υπηρεσίες μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο; Θα τους πούνε να κάνουν βάρδια στην Πάτρα; Με αυτά τα έξοδα θα φεύγουν από Αγρίνιο καθημερινά τόσα χιλιόμετρα; Κανείς δεν μας έχει απαντήσει μέχρι σήμερα».
Τέλος, στην Αναφορά του Σωματείου σημειώνονται κίνδυνοι όπως οι εξής: «Ο νομός είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στη χώρα μας, με 5.447 τ.χλμ., με μεγάλο ορεινό όγκο, πλούσια μορφολογία, λίμνες, ποτάμια, κακοτράχαλο ορεινό οδικό δίκτυο. Εκτός από τους δήμους και τις κοινότητες, απαριθμεί 500 περίπου οικισμούς, αρκετοί από τους οποίους είναι αχαρτογράφητοι. Λόγω της έντονης μορφολογίας, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δεν καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποστάσεις θα συντελέσουν στην αύξηση του χρόνου ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ στον τόπο συμβάντος. Υποβαθμίζεται περισσότερο η Υγεία στην Αιτωλοακαρνανία.
Οι θέσεις του τηλεφωνικού κέντρου καλύπτονται σήμερα από εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι τα 50 έτη.
Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αιτωλοακαρνανίας ζητά την παραμονή και τον εκσυγχρονισμό του τηλεφωνικού κέντρου ΕΚΑΒ Αγρινίου, με διαχείριση όλου του νομού Αιτωλοακαρνανίας, και τη δημιουργία νέων τομέων ΕΚΑΒ στα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας του νομού».