Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε η Α’ Επιμορφωτική Ημερίδα για τα στελέχη των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στον πολυχώρο Corali Luxury Resort στο Αγρίνιο. Συμμετείχαν οι Αρχηγοί, οι Υπαρχηγοί και οι Ομαδάρχες που θα διακονήσουν εθελοντικά στις πέντε Κατασκηνωτικές Περιόδους του φετινού Καλοκαιριού.
Κατά την έναρξη των εργασιών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τους ευχαρίστησε αφενός μεν για την θετική ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του Επισκόπου τους να διακονήσουν στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στη Ρίζα Αντιρρίου, αφετέρου δε για την συμμετοχή τους στην Επιμορφωτική Ημερίδα που θα καταστεί θεσμός για να επιμορφώνει, να καταρτίζει και να υποστηρίζει επιστημονικά τους νέους και τις νέες που θα αναλαμβάνουν κάθε χρόνο τον ποιμαντικό τομέα των Κατασκηνώσεων.
Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την Κατασκήνωση ως έναν από τους βασικούς κορμούς κατήχησης της Εκκλησίας και κατέθεσε τις θεμελιώδεις αρχές με βάση τις οποίες επιθυμεί να λειτουργήσουν οι Κατασκηνώσεις. Τόνισε ιδιαίτερα, ότι πολλά από τα μέχρι σήμερα δεδομένα έχουν ανατραπεί μετά την πανδημία του κορωνοϊού και υπογράμμισε σε όλους ότι οφείλουν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για την επιτυχημένη λειτουργία των φετινών κατασκηνώσεων, κάνοντας ένα γενναίο και δυναμικό ξεκίνημα, μετά από τρία χρόνια που οι Κατασκηνώσεις υπολειτουργούσαν.
Την πρώτη εισήγηση έκανε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Ιεροκήρυξ, Διευθυντής του Κέντρου Νεότητος και Υπεύθυνος των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης. Αναπτύσσοντας το θέμα: «Εκκλησιαστική Κατασκήνωση: Πρόταση ζωής – Δρόμος πολυδιάστατης αγωγής» μίλησε για τις εμπειρίες πολλαπλής νοημοσύνης, περιέγραψε κατηγορίες παιδιών και το αντίστοιχο οικογενειακό περιβάλλον από το οποίο προέρχονται, τονίζοντας ότι το κάθε παιδί χρειάζεται την δική του αντιμετώπιση. Περιέγραψε τί προσφέρει μια εκκλησιαστική κατασκήνωση και ανέφερε τρόπους προσέγγισης των παιδιών που μπορούν να βοηθήσουν το κάθε ένα να εξοικειωθεί με την ιδέα και το περιβάλλον της κατασκήνωσης.
Δεύτερος εισηγητής ήταν ο κ. Νικόλαος Γιοβανίδης, Ιδρυτής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Θέματα Ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών». Αναφέρθηκε στους κανόνες ασφαλείας στη θάλασσα, στις αρχές της ναυαγοσωστικής, στην παροχή πρώτων βοηθειών, στις αρχές της πειθαρχίας, της οργάνωσης, της αναγνώρισης, της πρόληψης και της διάσωσης, καθώς και στην διάθεση του αναγκαίου εξοπλισμού. Παρουσίασε και ανέλυσε περιπτώσεις ατυχημάτων και παροχής πρώτων βοηθειών, τονίζοντας ότι ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί εκεί που κανείς δεν το περιμένει.
Ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου παρουσίασε το θέμα: «Το Ημερήσιο πρόγραμμα ενός στελέχους της Κατασκήνωσης».
Ο π. Καλλίνικος μιλώντας από καρδιάς και μέσα από την πλούσια εμπειρία του ως στελέχους και επί χρόνια αρχηγού Κατασκηνώσεων τόνισε ότι τα στελέχη οφείλουν να αγαπούν τον Χριστό, αλλά κυρίως οφείλουν να αγαπούν ειλικρινά τα παιδιά, να αναζητήσουν τρόπους να «σπάσουν» τη ρουτίνα της νεανικής καθημερινότητας. Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνουν τα στελέχη μιας κατασκήνωσης και παρέθεσε εύστοχα παραδείγματα και πρακτικές συμβουλές, τονίζοντας ότι οφείλουν τα στελέχη να προσέχουν πολύ το παράδειγμα που δίνουν στα παιδιά. Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του παρουσίασε ένα ενδεικτικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα μαζί με τις αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των στελεχών και παρουσίασε αναλυτικά τον ρόλο του κάθε στελέχους ξεχωριστά.
Την τελευταία εισήγηση είχε ο Εκπαιδευτικός – Αρχηγός Κατασκήνωσης κ. Λουκάς Λάζαρης, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Προτάσεις Ψυχαγωγίας». Ο ομιλητής εξήγησε τί είναι ψυχαγωγία, ποιό το περιεχόμενό της και ποιοί οφείλουν να την προετοιμάζουν. Παρουσίασε ενδεικτικές μορφές ψυχαγωγίας, όπως η αξιοποίηση της μουσικής, ο κινηματογράφος, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, οι αθλητικές δράσεις. Υπογράμμισε την ανάγκη να παρέχει η κατασκήνωση την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να συμμετέχουν στις ψυχαγωγικές δράσεις, ανάλογα με τις κλίσεις και τις δυνατότητές τους, αφού όλα τα παιδιά δεν έχουν τις ίδιες επιθυμίες και τα ίδια ταλέντα.
Ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος, μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, όπου δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και εμπειρίες.
Συνοψίζοντας και κλείνοντας τις εργασίες της Ημερίδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε σε πολλές παραμέτρους που θα πρέπει να διέπουν την λειτουργία της Κατασκήνωσης, αλλά και την παρουσία, τον λόγο, τον τρόπο και την προσφορά των Στελεχών. Ιδιαιτέρως υπογράμμισε στους Αρχηγούς και τους Ομαδάρχες ότι λαμβάνουν τον ρόλο του προτύπου για τα παιδιά, στα οποία οφείλουν να προσφέρουν τον αυθεντικό Χριστό του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας. Οφείλουν να καταδείξουν ότι ο Χριστός είναι αγάπη, ελευθερία, έλεος, μακροθυμία και πρόσκληση σωτηρίας. Δεν έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν μέσα στην Κατασκήνωση εκκλησιαστικές και κοινωνικές προκαταλήψεις και παθογένειες. Τόνισε ότι το έργο που αναλαμβάνουν, με την ευχή του Επισκόπου τους, είναι μια πολύ υπεύθυνη εκκλησιαστική διακονία, καθοριστικής σημασίας για τις ψυχές των παιδιών. Δεν υπάρχουν περιθώρια λαθών. Ευχήθηκε σε όλους να διακονήσουν με φαντασία, με ενθουσιασμό, με έμπνευση, με ομολογιακή διάθεση, χωρίς καμία έκπτωση σε θέματα τάξεως, ηθικής και πίστεως.
Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την επιθυμία του και την ανάγκη να ανοιχθεί η κατασκήνωση στην τοπική κοινωνία, να γίνει προσιτή για κάθε παιδί και να γκρεμιστούν οι όποιες «προκαταλήψεις» μπορεί να υπάρχουν.
Η ημέρα έκλεισε με γεύμα στο οποίο παρακάθισαν όλοι οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες, όπου ο Σεβασμιώτατος είχε την δυνατότητα να γνωρίσει τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά και να πληροφορηθεί για την μέχρι σήμερα διακονία και προσφορά τους στο κατηχητικό και κατασκηνωτικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας.
Την παρουσίαση της Ημερίδος είχε ο αρχιμ. Αναστάσιος Καντάνης, Μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης των Κατασκηνώσεων και τον συντονισμό ο πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Δημητρίου, Αρχηγός της Ε’ Κατασκηνωτικής περιόδου.