Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός σε μια νέα εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Δυτικά FM 92,8» αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα, βγάζοντας αρκετές ειδήσεις.
Απαντώντας σε ένα από τα πολλά ερωτήματα της Δήμητρας Λαοπόδη ο κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η συμμετοχή της Μητρόπολης στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου.
Το πρόγραμμα με το οποίο η Εκκλησία θα λάβει μέρος στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου είναι έτοιμο κατά 70% είπε ο κ. Δαμασκηνός. Στις προτεραιότητες συγκαταλέγεται η έλευση της εικόνας Άξιον Εστί, η σημαντικότερη του Αγίου Όρους,
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία στην Ελλάδα από την έλευση της εικόνος. Έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο. ήδη έχουμε πάρει μια προέγκριση. (…) Η τελική απόφαση θα παρθεί από τη διπλή σύναξη που τελείται πάντοτε στο Πρωτάτο, μετά το Πάσχα, με τη συμμετοχή των 20 ηγουμένων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους. Θέλω να πιστεύω και προσεύχομαι κι εγώ γι’ αυτό, να είναι θετική η τελική απάντηση και μετά να οργανωθούμε για το υψίστης εκκλησιαστικής σημασίας γεγονός αυτό».
Μεγαλειώδης καλλιτεχνική εκδήλωση με τη σκηνοθετική σφραγίδα της Μιμής Ντενίση
Παράλληλα ετοιμάζεται μια μεγαλειώδης καλλιτεχνική εκδήλωση.
«Έχουν αναλάβει κάποιοι άνθρωποι που μας αγαπάνε πολύ στην Αθήνα το κόστος και το εγχείρημα. Δεν είναι εύκολο. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να μην υπάρξει κάποιο γεγονός που να ανατρέψει αυτό το σχεδιασμό. Τι θα είναι αυτή η εκδήλωση. Ήδη έχει ανατεθεί στον κ. Ανδρέα Κατσιγιάννη το γνωστό μουσικοσυνθέτη να γράψει ένα καινούργιο ορατόριο για το γεγονός της Εξόδου. Ανατέθηκε στην κ. Μιμή Ντενίση η σκηνοθεσία, στην κ. Δημοπούλου, γνωστή στιχουργό να γράψει καινούργιους στίχους, καινούργια τραγούδια.
Ο συνεργάτης μας ο κ. Χρήστος Ζήσης ήδη συγγράφει κείμενα βοηθητικά για αυτό. Αν όλα πάνε καλά τον Μάιο του 2026 θα έχουμε μια μεγαλειώδη εκδήλωση στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Πραγματικά θα είναι κάτι εκπληκτικό και καινούργιο καλλιτεχνικά. Ένα καινούργιο έργο που θα παραδοθεί στην πατρίδα μας. Αυτό το στόχο θέσαμε από την αρχή: όχι να επαναλάβουμε κάτι που έχει ειπωθεί ή έχει ξαναεμφανιστεί. Αλλά να γραφεί ένα καινούργιο έργο για αυτή τη μεγάλη και κορυφαία επέτειο», υπογράμμισε.
Κατοχυρώθηκε ο ανάδοχος για το Επισκοπείο στο Μεσολόγγι
Ευχάριστα νέα μετέφερε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας για το ζήτημα της ριζικής ανακαίνισης του Επισκοπείου («Δεσποτικό») στο Μεσολόγγι.
«Δόξα τω Θεώ έγινε ο διαγωνισμός. Κατοχυρώθηκε ο ανάδοχος του έργου. Νομίζω ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του αναδόχου και του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι ο φορέας υλοποίησης. Η Περιφέρεια είναι ο φορέας χρηματοδότησης και νομίζω ότι μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω προσωπικά και τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη τον Περιφερειάρχη μας και την Υπουργό Πολιτισμού την κ. Λίνα Μενδώνη με την οποία συνδέομαι από πολλών ετών, με μια πολύ ισχυρή φιλία. Γιατί και οι δύο έτρεξαν το θέμα αυτό, το έθεσαν σε προτεραιότητα και πιστεύω ότι όταν ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο δεν μπορώ να το υπολογίσω, το κτίριο θα μας παραδοθεί ανακαινισμένο, για να εξασφαλίσει μετά η Μητρόπολη τον εξοπλισμό του και τη χρήση του».
Γρήγορα τα αντανακλαστικά μας μετά τη φωτιά στο ναό του Αγίου Νικολάου Αστακού
Προτεραιότητα για τη Μητρόπολη έχει και η αποκατάσταση των ναού τουΑγίου Νικολάου Αστακού που υπέστη μεγάλες ζημιές μετά από πυρκαγιά.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να ανατεθεί σε μηχανικό, αρχιτέκτονα και μηχανολόγο η μελέτη αποκατάστασης καθώς θα πρέπει να γίνουν ευρείας κλίμακας εργασίες.
«Μόλις λοιπόν έχουμε στα χέρια μας τη μελέτη κοστολογημένη θα ξεκινήσουμε τις εργασίες. Εγώ πιστεύω ότι ο Θεός επέτρεψε αυτή τη δοκιμασία για να γίνει πια εκ βάθρων» μια ανακαίνιση στον Άγιο Νικόλαο, που είναι πάρα πολύ παλιά εκκλησία. Έχω εμπιστοσύνη στο εκκλησιαστικό συμβούλιο και στον π. Δαβίδ ότι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο κόσμος αντιλαμβάνομαι ότι θέλει να βοηθήσει.
Εγώ θα εγγυηθώ τη χρηστή διαχείριση όλων των χρημάτων που θα εμπιστευτεί ο λαός για αυτό το έργο. Και θα εγγυηθώ προσωπικά τα σωστά βήματα που πρέπει να γίνουν και πρέπει να γίνουν. Σαφώς είναι πολύ στενάχωρο αυτό. Ο ναός θα πρέπει να κλείσει για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως, όταν ανοίξει και θα ανοίξει κάποια στιγμή, πιστεύω ότι η χαρά που θα πάρουμε όλοι μας από το αποτέλεσμα που θα δούμε, θα θεραπεύσει τη λύπη και τη θλίψη που έχουμε τώρα μέσα στις καρδιές μας», σημείωσε ο κ. Δαμασκηνός.
Για τις εκδηλώσεις αφιερωμένες στον μακαριστό Κοσμά
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την εκδημία του μακαριστού Κοσμά ο οποίος «ζει στη συνείδηση μας και τη μνήμη μας», τη χαρακτήρισε συγκλονιστική εμπειρία. Προσέδωσε στη λαμπρή και συνάμα κατανυκτική τελετή χαρακτήρα επίσημης Εξόδιου Ακολουθίας, δεδομένου ότι τον Ιανουάριο του 2022, λόγω των εκτάκτων μέτρων που ίσχυαν στην πατρίδα μας για την πανδημία του κορονοϊού, δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν ούτε οι Μητροπολίτες, ούτε το σύνολο των αρχόντων, ούτε ο πιστός λαός που θα ήθελε.
«Τρία χρόνια μετά έγινε μία επίσημη εκκλησιαστική τελετή με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και της Επιμημνημοσύνου Δεήσεως και τα αποκαλυπτήρια της προτομής και νομίζω ότι πλέον τιμήθηκε με τον πιο σωστό τρόπο ένας Επίσκοπος ο οποίος σφράγισε τον τόπο με την αγιότητα του βίου του, με τον ιεραποστολικό του ζήλο, με την ασκητική βιοτή και πολιτεία του, με την ταπείνωσή του, με την αγάπη του με την απλότητά του, τη σεμνότητά του.
Και η ευθύνη τώρα όλων μας είναι να μιμηθούμε το έργο του, τη διακονία του ο καθένας από τη δική του σκοπιά και οι κληρικοί κι εγώ προσωπικά και τα πνευματικά του τέκνα και ο πιστός λαός, να τον μιμηθούμε στην αγάπη, στην απλοϊκότητα, στον ιεραποστολικό ζήλο και στην προσήλωσή μας στις αρχές τις Ευαγγελικές και στη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας».
«Δεν μπορούμε να κρίνουμε έναν καλλιτέχνη»
Ερωτηθείς για την προτομήμε αφορμή τις επικρίσεις ιδίως στο σκέλος της ομοιότητας με τον μακαριστό Μητροπολίτη, διατύπωσε την άποψη ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε έναν καλλιτέχνη.
«Αυτό έκρινε, αυτό έφτιαξε, δεν το έκανε ούτε από σκοπιμότητα ούτε από αστοχία. Όπως δεν μπορούμε να κρίνουμε και έναν αγιογράφο για το πώς απεικονίζει έναν άγιο. Διότι μέσα στην θεολογική σκέψη υπάρχει μια φράση: «εν ετέρα μορφή». Τώρα πια και ο μακαριστός Κοσμάς και οι Άγιοι της Εκκλησίας και όλοι μας όσοι θα μεταβούμε εκ του θανάτου εις την ζωή, έχουμε μια άλλη μορφή.
Αυτή η μορφή πλέον δεν έχει καμία σχέση με τα γήινα στοιχεία του σώματός μας που διατηρούσαμε όσο ήμασταν εν ζωή. Άρα, αυτό που πρέπει να μείνει μέσα στην ψυχή μας είναι το πέρασμα αυτού του εκκλησιαστικού ανδρός, το αποτύπωμα που άφησε και το πόσο έχει τυπωθεί η μορφή του μέσα στην καρδιά μας».
Για την αγιοκατάταξη του Απόστολου Φαφούτη
Σχετικά με τη διαδικασία που έχει εκκινήσει για την αγιοκατάταξη του μακαριστού αρχιμανδρίτη Απόστολου Φαφούτη από το Αγρίνιο σημείωσε ότι πρέπει να είναι και προσεκτική και τεκμηριωμένη. Το επόμενο βήμα είναι η επιτροπή που συστάθηκε να συλλέξει στοιχεία, μαρτυρίες, κείμενα που θα καταγραφούν σε ένα πόρισμα με αποδέκτη τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
«Πρέπει να έχουμε υπομονή. Γιατί αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ούτε με βιασύνη, ούτε αν θέλετε με εκβιαστική διάθεση. Ας το αφήσουμε στα χέρια του Θεού», τόνισε ο κ. Δαμασκηνός.
Για το έργο των Σπιτιών Γαλήνης
Ιδιαίτερη αναφορά στο δεύτερο Σπίτι Γαλήνης Χριστούστο Αγρίνιο (τρίτο στη Μητροπολίτη) που εγκαινιάστηκε ανήμερα του Αγίου Αντωνίου στον ομώνυμο ναό.
«Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τους δύο καλούς εφημερίους και όλως ιδιαιτέρως τον πατέρα Λεωνίδα, τον προϊστάμενο του Ναού και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο διότι ενστερνίστηκαν την έκκλησή μου να δημιουργηθούν τέτοιες φιλανθρωπικές δομές, εξασφάλισαν έναν χώρο σε συνεργασία με το Δήμο, τον εξόπλισαν, βοήθησε και η Μητρόπολη σε αυτό και είχαμε την έναρξη λειτουργίας που αυτή τη στιγμή, αν δεν κάνω λάθος, συττίζει περίπου 25 με 30 ανθρώπους την ημέρα. Θα το ξαναπώ. Δεν είναι δικός μου λόγος, είναι ο λόγος του Χριστού.
Ο Χριστός μας το είπε ότι αν θέλετε να με συναντήσετε, αν θέλετε να εκφράσετε την αγάπη σας σε εμένα, αν θέλετε στην Δευτέρα Παρουσία μου να είστε εκ δεξιών μου, τότε θα πρέπει να δώσετε φαγητό σε αυτούς που πεινάνε, νερό σε αυτούς που διψάνε, ρούχα σε αυτούς που είναι γυμνοί, επίσκεψη στους ασθενείς και στους φυλακισμένους, στέγη στους ξένους...», τόνισε μεταξύ άλλων.
Με ευγνωμοσύνη ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τις «μεγάλες διακόνισσες» που κάθε ημέρα βιώνουν τη δική της Υπαπαντή, επειδή αυτός που έρχεται να πάρει το φαγητό είναι ο Χριστός και τον υποδέχονται.
Μάρτυρας ο τρίχρονος Άγγελος από την Κρήτη
Συγκλονισμένος από τα φρικτά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε και το θάνατο του τρίχρονου Άγγελου από την Κρήτη ο κ. Δαμασκηνός τον χαρακτήρισε μάρτυρα που πλέον βρίσκεται στην αγκαλιά του Θεού.
Διαβάστε τι είχε αναφέρει ο κ. Δαμασκηνός σε ομιλία του στη Χριστιανική Ένωση Αγρινίου για το αδικοχαμένο αγοράκι
«Πλέον το μνημονεύω στην προσκομιδή. Θεωρώ ότι αυτό που στερήθηκε στη γη, το απολαμβάνει πλέον στον ουρανό, στον Παράδεισο και θα γαληνέψει η ψυχούλα του αφού θα βρίσκεται στην μητρική πλέον αγκαλιά της μητέρας όλων μας, της Παναγίας μας», ανέφερε για το παιδί που ήρθε στον κόσμο για να ζήσει μόνο για λίγο και να σώσει με το θάνατό του άλλους ανθρώπους.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού στο Δυτικά FM 92,8: