Δευτέρα 10/2/25 στις 21:30
Στο YouTube της Αστρονομικής Εταιρείας “Ηρακλής”:https://www.youtube.com/live/iu7CV3FHDGY?si=XK5pTSnVW9-o8wZ2
Η εκδήλωση στο facebook: https://fb.me/e/4iPmjAcAN
Ομιλητής: Δρ. Κοσμάς Γαζέας. Αστροφυσικός ΕΚΠΑ.
Περίληψη ομιλίας:
“Καθημερινά η Γη βομβαρδίζεται από τόνους μικρο-μετεωριτών, σκόνης και πάγου εξωγήινης προέλευσης, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια μικρά και μεγάλα παγόβουνα που κινούνται σχεδόν χαοτικά σε μια ακτίνα ενός έτους φωτός μακριά από τον Ήλιο. Αυτά τα σώματα είναι ψήγματα της πρωταρχικής ύλης που δημιούργησε το Ηλιακό μας. Όταν κάποιο από αυτά κινηθεί προς τον Ήλιο αρχίζει να θερμαίνεται, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία εξάχνωση του υλικού από το οποίο αποτελείται. Η δημιουργία μιας ουράς ύλης που ακολουθεί το παγωμένο αυτό σώμα δίνει τη χαρακτηριστική και γνωστή σε όλους μας όψη ενός κομήτη.”
Πλανητική παρέλαση:
Θα υπάρξει αναφορά για την σπάνια παρέλαση των επτά πλανητών που κοσμεί αυτό το διάστημα τον νυχτερινό ουρανό. Το φαινόμενο είναι ορατό από τις 21 Ιανουαρίου 2025 μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου 2025 περίπου. Οι πλανήτες (Ερμής (εξαρτάται την ημερομηνία), Αφροδίτη, Άρης, Δίας και Κρόνος) θα είναι ορατοί με γυμνά μάτια. Για τους άλλους δυο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα θα χρειαστεί ένα καλό ζευγάρι κιάλια υψηλής ισχύος ή ένα μικρό τηλεσκόπιο. Για να τους εντοπίσετε, αν δεν είστε σίγουροι πώς να τους βρείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές όπως το Stellarium ή άλλες πλανητηριακές εφαρμογές κινητού, ώστε να σας βοηθήσουν στον εύκολο εντοπισμό πλανητών και άλλων ουράνιων αντικειμένων.
Μετά το πέρας της ομιλίας θα απαντηθούν οι ερωτήσεις σας που θα τεθούν μέσω του Youtube.
Λίγα λόγια για τον Δρ. Κοσμά Γαζέα:
Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Η μεταδιδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA). Στη συνέχεια εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency, ESA) στην Ολλανδία, με ειδικότητα στη διαστημική οπτική και τεχνολογία.