Στο «Δυτικά Fm 92,8» μίλησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με αφορμή τη χθεσινή του επίσκεψη στην Αιτωλοακαρνανία.
Μιλώντας στην εκπομπή της Δήμητρας Λαοπόδη, ο Κ. Τσιάρας απάντησε στις τουρκικές αιτιάσεις σε βάρος της χώρας μας περί τρομοκρατίας, με αφορμή το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπουλη.
«Η Ελλάδα δεν καταδικάζει απλώς ρητορικά την τρομοκρατία, αλλά στην πράξη έχοντας ένα πολύ ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα της τρομοκρατίας» ανέφερε αρχικά ο Κ. Τσιάρας και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΣ Σοϊλού πρόσθεσε «η ρητορική πως αυτός που έκανε το τρομοκρατικό χτύπημα υποτίθεται πως θα μπορούσε να βρεθεί την επόμενη μέρα στη χώρα μας είναι εκτός πραγματικότητα και δείχνει ότι δεν εστιάζει στο πραγματικό πρόβλημα».
Αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών και των παρακολούθησεων, που αποτελεί σημείο αιχμής της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κυβέρνηση, ο Κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως η θέση της Κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη τόσο για την ενίσχυση του πλαισίου που αφορά την ΕΥΠ, όσο και την θωράκιση της χώρας απέναντι στη χρήση κακόβουλων λογισμικών. «Δεν είναι το θέμα τόσο απλό όσο επιχειρούν να το παρουσιάσουν κάποιοι, γιατί η ΕΥΠ είναι μια κρίσιμη υπηρεσία για την πατρίδα και δεν μπορεί να αποδυναμώνεται ο ρόλος της» ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ειδικότερα σε σχέση με τα λογισμικά τύπου praedator, υπογράμμισε ότι τέτοια λογισμικά υπάρχουν περίπου 100 σε όλο τον κόσμο, επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτίμησε ο Κ. Τσιάρας, προσπαθεί να οχυρωθεί πίσω από μια κακή πραγματικότητα που ίσχυε και επί των δικών του ημερών και με στοιχεία ή πρόσωπα που κανένας δεν θα είχε κανέναν απολύτως λόγο να παρακολουθεί. Παρέπεμπψε μάλιστα στο νομοσχέδιο για το πώς θα θωρακιστεί η χώρα από τη χρήση κακόβουλων λογισμικών, εκτιμώντας μάλιστα ότι έτσι η Ελλάδα θα δείξει και το δρόμο στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θεσμική τους θωράκιση.
«Δεν είναι εύκολη υπόθεση, προφανώς υπάρχει ένα ζήτημα που νομοτελειακά επαναλαμβάνεται, γιατί θυμίζω ότι παρακολουθούνταν ο Κ. Καραμανλής, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Τραμπ» σημείωσε ο Κ. Τσιάρας υπογραμμίζοντας την ανάγκη και για μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα καθώς ένα κακόβουλο λογισμικό μπορεί να λειτουργεί και εκτός της χώρας.
Αναφορικά με την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης ο αρμόδιος Υπουργός εκτίμησε ότι από την πανδημία το πρόβλημα της αργής απονομής δικαιοσύνης διογκώθηκε. Αναφορικά με το κομμάτι της νομοθεσίας ο Κ. Τσιάρας υπογράμμισε ιδιαίτερα τον εκσυγχρονισμό των κωδίκων (τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον Ποινικά Κώδικα, της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου) αλλά και την εισαγωγής του θεσμού της διαμεσολάβησαν.
Στο κομμάτι της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης ο Κ. Τσιάρας την επόμενη διετία θα υπάρξει επέκταση σε όλα τα δικαστήρια της χώρας του καινούργιου πληροφοριακό σύστημα. Και απομένει το κομμάτι των ανθρώπων, όπου όμως και εκεί γίνονται βήματα σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό καθώς η αξιολόγηση των δικαστών. «Έως το τέλος του 2025 η Δικαιοσύνης στην Ελλάδα θα είναι διαφορετική» εκτίμησε ο Κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι σε σχέση με το δικαστικό χάρτη και ιδίως τα διοικητικά δικαστήρια οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο κατά την επίσκεψή του στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου και τη συνάντησή του με τον τοπικό δικηγορικό σύλλογο εμφανίστηκε καθησυχαστικός πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα διοικητικά δικαστήρια στο Αγρίνιο.