“Λύγισε” η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου όταν απένειμε το παράσημο του Τάγματος Ευποιΐας στην αγρότισσα Αθηνά Παπαχρήστου, η οποία δώρησε ασθενοφορό στο νοσοκομείο Μεσολογγίου
Βαθύτατα συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απένειμε σήμερα (18.12.2024) σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα παράσημα, του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και τίμησε τον συλλέκτη Δημήτριο Πυρομάλλη με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος Ταξιάρχη, το παράσημο του Τάγματος της Ευποιΐας στην δωρήτρια Αθηνά Παπαχρήστου και του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιΐας στην πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγελική Γιαννακίδου.
Ταυτόχρονα, ο υπασπιστής της Προέδρου της Δημοκρατίας επέδωσε εκ μέρους της, στο Διδυμότειχο, τα παράσημα του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος και του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιΐας στο ζεύγος δωρητών, Παναγιώτη και Σωτηρία Αραμπατζή αντίστοιχα, λόγω αδυναμίας μετακίνησής τους.
Απευθυνόμενη στα τιμώμενα πρόσωπα, η κ. Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για μια τελετή που αποτελεί έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης. Όπως είπε, «τιμής για την ανιδιοτέλεια και την αφοσίωσή σας στην υπόθεση του κοινού καλού, και ευγνωμοσύνης για την χαμηλόφωνη αλλά τόσο σημαντική προσφορά σας. Η δράση και οι πρωτοβουλίες σας συνιστούν αξεπέραστο παράδειγμα ακάματης δημιουργικότητας, ηθικής εγρήγορσης, αίσθησης καθήκοντος και βαθύτατου αλτρουϊσμού», είπε συγκινημένη.
Ειδικότερα, τόνισε, ότι «τιμάμε σήμερα, δύο ξεχωριστές προσωπικότητες με σημαντική προσφορά στον χώρο του Πολιτισμού, την ιδρύτρια και πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης και πρόεδρο της επιτροπής για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO Αγγελική Γιαννακίδου, και τον συλλέκτη Δημήτρη Πυρομάλλη».
Αναφερόμενη στην Αγγελική Γιαννακίδου, επισήμανε ότι «επί πενήντα χρόνια, καταγράφει, διασώζει, συλλέγει, τεκμηριώνει και οργανώνει τα υλικά κατάλοιπα του θρακιώτικου πολιτισμού.
Το 2002 ιδρύει το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, όπου συγκεντρώνονται τεκμήρια χρονολογούμενα από τον 17ο αιώνα έως σήμερα, και στη συνέχεια δημιουργεί το Δίκτυο Τεχνουργών της Θράκης ΡΙΖΑ, με σκοπό την αξιοποίηση των ντόπιων μαστόρων και την μετατροπή του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής σε δύναμη για την ανάπτυξη της Θράκης.
Ο χρυσός σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας τιμά την προσπάθειά της να αναβιώσει τη λησμονημένη ή και υποτιμημένη, στις μέρες μας, χειροτεχνία, όχι μόνο ως μέσο ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και ως δραστηριότητα με ιστορική, πολιτισμική, κοινωνική αξία, αλλά και ως αντίβαρο στη σύγχρονη ανασφάλεια, ως εργασία που μπορεί να προσδώσει συνέχεια σε έναν ασταθή, αδιάκοπα μεταβαλλόμενο κόσμο».