Το βιβλιοπωλείο ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΟΣΧΟΝΑ,οι εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ και το Ανυπότακτο Αγρίνιο, τιμώντας την επέτειο 80 χρόνων της εκτέλεσης των 120 στο Αγρίνιο την 14η Απριλίου του 1944, σας προσκαλούμε την ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ,στις 7.30 μ.μ. στην παρουσίαση του βιβλίου του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ “ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ” – Ένοπλή, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της κατοχής στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην κτίριο Τράπεζας Ελλάδας), Αναστασιάδη 1, Αγρίνιο.
Θα μιλήσουν ο Γιώργος Τζωρτζόπουλος, πρωην πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Αγρινίου και ο συγγραφέας του βιβλίου Μενέλαος Χαραλαμπίδης. Τη συζήτηση συντονίζει ο Γιώργος Κατσιπάνος.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Σύμφωνα με το κείμενο παρουσίασης του βιβλίου που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο της έκδοσης, «η συνεργασία με τον κατακτητή χαρακτήρισε την καθημερινότητα σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Πολιτικοί, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες, δήμαρχοι, δικαστές, ιερείς, δημοσιογράφοι, συνεργάστηκαν στενά με τις αρχές κατοχής, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
«Η αρχικά διαφαινόμενη νίκη της Γερμανίας στον πόλεμο, ο αντικομμουνισμός, η απόκτηση γρήγορου και εύκολου πλούτου, η ιδεολογική ταύτιση με την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία, η ανάγκη επιβίωσης, ήταν μερικοί από αυτούς.»
«Στην Ελλάδα, αν και έχουν περάσει 80 ολόκληρα χρόνια από το τέλος της κατοχής, το ζήτημα της συνεργασίας με τον κατακτητή εξακολουθεί να αποτελεί θέμα-ταμπού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λήθης που ακολούθησαν όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις, στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν τις πολιτικές συνέπειες του πρωτόγνωρου, σε ένταση και έκταση, συλλογικού τραύματος που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η συνεργασία. Η συνεργασία με τον κατακτητή υπήρξε η αφετηρία του νέου διχασμού, ο οποίος, με τη συμβολή και άλλων παραγόντων, οδήγησε στις εμφύλιες συγκρούσεις της κατοχής, των Δεκεμβριανών και τελικά στον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1940.»
«Στο βιβλίο αυτό παρακολουθούμε την πολιτική, οικονομική και ένοπλη συνεργασία με τον κατακτητή, όπως εκδηλώθηκε στον νομό Αττικής. Μέσα από τη μελέτη αρχείων που για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται, περιγράφεται η δράση αυτών που συνεργάστηκαν, εξετάζονται οι λόγοι και οι μηχανισμοί ανάπτυξης του φαινομένου της συνεργασίας καθώς και οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που ευνόησαν την εμφάνισή τους.»
«Οι πολιτικές που ακολούθησαν οι τρεις ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις, ο ρόλος εμπόρων, βιομηχάνων, πολιτικών μηχανικών και άλλων στις οικονομικές συναλλαγές με τους κατακτητές, η δράση της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, των Ταγμάτων Ασφαλείας, των Ελλήνων πρακτόρων των Es-Es και άλλων, που συγκρότησαν το ένοπλο σκέλος της συνεργασίας, και η δικαστική τους αντιμετώπιση μετά το τέλος της κατοχής, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της μελέτης.»
Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.