Την Τετάρτη 5 Ιουνίου τελικά θα χτυπήσει η τσάπα για το φυσικό αέριο στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στην περιοχή των δικαστηρίων.
Η ημερομηνία για το ξεκίνημα του έργο είχε προγραμματιστεί για τις 3 Ιουνίου αλλά υπήρξε αλλαγή στα πλάνα, ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Λίνος Μπλέτσας, το πρωί της Πέμπτης θα επισκεφθούν το χώρο των εργασιών.
Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου του φυσικού αερίου και του σταθμού υγροποίησης του LNG στο Αγρίνιο, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι, δηλαδή το 2025. Πληροφορίες του AgrinioNet.gr αναφέρουν ότι οι εργασίες που αφορούν την οδό Αγγελοκάστρου, θα εκτελεστούν στην άκρη του οδοστρώματος.
Τα πρώτα χιλιόμετρα του δικτύου θα κατασκευαστούν μέσα στο 2024.
Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Λίνος Μπλέτσας σε δηλώσεις του στον ΔΥΤΙΚΑ FM και την Δήμητρα Λαοπόδη αναφέρει «ένα μεγάλο, πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή μας, ξεκίνησε την περίοδο διακυβέρνησης Απ. Κατσιφάρα στην Π.Δ.Ε., όπου εκεί συμμετέχει και το ΤΕΕ, για να έρθει ο Νεκτάριος Φαρμάκης και να το απογειώσει, γίνεται πράξη. Ξεκινούν λοιπόν τα έργα για το φυσικό αέριο στο Αγρίνιο. Εντός του 2024 και το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι βρόγχο, ο σταθμός που θα είναι στην περιοχή Δοκίμι, στον Πλάτανο».
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέσο ενέργειας, το φυσικό αέριο. Στην οδό Κρυστάλλη θα πραγματοποιηθούν εργασίες για τον αγωγό και σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα θα είναι «η πρώτη γειτονιά από αυτές που θα πάρουν φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα του 2025. Από εκεί και μετά απαιτούνται μελέτες από τους μηχανικούς έτσι ώστε τα κτήρια να μπορούν να συνδέονται».
Στο μεταξύ λίγες μέρες πριν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στελέχη της ΔΕΔΑ και του αναδόχου του έργου, της Περιφέρειας και του δήμου Αγρινίου.
Φυσικά τα έργα υποδομής διανομής φυσικού αερίου στην Πάτρα στο Αγρίνιο και στον Πύργο έχουν προϋπολογισμό 41 εκ ευρώ, από τα οποία το 48% προέρχεται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και το 52% το το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας.